Браузърът Edge вече работи и на Linux платформи

Браузърът Edge скоро ще стане достъпен и за потребителите на Linux
(снимка: Microsoft / Twitter)

Microsoft показа за първи път работещ вариант на своя браузър Edge на Linux платформа. Това се случи по време на конференцията за разработчици Build 2020, която се провежда онлайн.

Още миналата година, на Build 2019, Microsoft намекна, че планира да приведе Edge (който се появи с Windows 10) и към Linux. Досега обаче компанията все още не беше показала Edge за платформа с отворен код.

На Ignite събитие Microsoft отново потвърди, че подготвя Linux версия на Edge, базирана на Chromium и, че функциите й ще са същите като тези на Edge за Windows 10, Windows 7, Windows 8 и Windows 8.1, както и за епълската операционна система macOS.

На Build 2020 стана ясно, че Edge за Linux вече е работещ, ползва се от екипи на Microsoft и скоро ще стане достъпен за широката аудитория. Браузърът вече е обявен в Insider каналите на Microsoft.

Edge на база Chromium вече е вторият най-популярен браузър в света, по данни на услугата NetMarketShare, която проследява активността на повече от 160 милиона уникални потребители, разглеждащи над 40 хиляди сайта.

Коментари по темата: „Браузърът Edge вече работи и на Linux платформи”

добавете коментар...

  1. С. П.

    Добра новина за хората, които разработват web приложения на Linux. Така ще можем директно да тестваме продуктите си на Edge, без да се налага да превключваме на Windows само заради това.

  2. Българин

    Като познавам линукс потребителите … Edge ще е най-неизползвния браузър в Линукс.

Коментар