Microsoft разработи суперкомпютър за AI задачи

Суперкомпютърът на Microsoft, базиран на Azure, би заел пето място в рейтинга Топ 500
(снимка: Microsoft)

Суперкомпютър и редица други технологични разработки обяви Microsoft на конферецията Build 2020 – водещото събитие на компанията, което се проведе онлайн тази седмица.

В последните месеци са извършени мащабни цифрови трансформации, които в нормални условия биха отнели две години, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела при откриванe на конференцията.

Един от основните анонси на Build 2020 беше нов суперкомпютър, разработван от Microsoft на базата на облака Azure в сътрудничество и екслузивно за OpenAI – изследователска организация, основана от Илон Мъск и Сам Олтман.

Машината, класирана на пето място в рейтинга Топ 500, наброява повече от 285 000 процесорни ядра (CPU) и 10 000 графични блока (GPU), а скоростта на мрежовите връзки достига 400 гигабита в секунда за всеки сървър.

Същевременно, Microsoft разкри нови функции на Azure Machine Learning, достъпни като отворен код в GitHub, които помагат на разработчиците по-добре да разберат поведението на моделите за машинно обучение, да ги контролират и да осигурят по-отговорен и етичен подход към разработката на алгоритми.

Microsoft обяви и ново облачно решение за хибридна транзакционно-аналитична обработка Azure Synapse Link, което е достъпно в рамките на Azure Cosmos DB. То позволява да се получават данни от транзакции от оперативни бази данни в режим на реално време.

Коментари по темата: „Microsoft разработи суперкомпютър за AI задачи”

добавете коментар...

  1. Чичо

    Фофу, бате – разбираш ги ти нещата

  2. Фофу

    Всеки си върши работата. Майкрософт каквото могат, хейтърчетата и те каквото могат.

  3. Anonymous

    micro$oft и етичен подход? Е това е оксиморон!

Коментар