Нов световен рекорд в скоростта на интернет

Учени от Австралия поставиха нов световен рекорд за скорост на интернет по оптичен кабел
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от три австралийски университета постигнаха нов световен рекорд за скорост на интернет връзка. Те са успели да предадат данни със скорост 44,2 терабита в секунда (Tbps) на разстояние 76 км.

Подобна скорост позволява сваляне на хиляда филма с резолюция HD за части от секундата. За сравнение, средната скорост на интернет връзките в САЩ е близо 1 милион пъти по-ниска – около 50 мегабита в секунда (Mbps).

Изследователите са използвали ново оптично устройство, наречено „microcomb” (микрогребен), което заменя 80 традиционни лазера, съобщи Tech Radar. Устройството е значително по-малко и леко от съществуващото телекомуникационно оборудване.

Но по-важното е, че данните са предадени с рекордна скорост по съществуващата мрежова инфраструктура. Експериментът е извършен между два кампуса в Мелбърн, свързани по оптичен кабел.

Това са първите полеви изпитания на microcomb устройството, разработено в Технологичния университет Суинбърн. Учените го описват като „дъга, създадена от стотици висококачествени инфрачервени лазери, но в един чип”. Всеки такъв лазер може да се използва като отделен комуникационен канал.

Коментар