Москва ще тества мобилен идентификатор вместо паспорт

След няколко години руснаците може да се идентифицират с мобилно приложение
(снимка: CC0 Public Domain)

Експеримент с приложение за смартфони, коeто заменя паспорта на гражданите, ще започне скоро в Москва. Тестовете на „мобилния идентификатор” ще продължат от 1 юли до 31 декември тази година, съобщи Комерсант.

Проектът се реализира с постановление на правителството, което в понеделник, 25 май, се появява на портала regulation.gov.ru, но след час е било премахнато. Съгласно проекта, мобилното приложение ще се използва вместо основния документ за удостоверяване на личността на гражданите на Руската федерация – паспорта, при предоставяне на държавни, общински и други услуги.

В тестовете ще участват ключови министерства, ФСБ, правителството на Москва, Ростелеком и АНО „Цифрова икономика”. На доброволна основа могат да се включат отделни предприемачи и граждани.

Мобилният идентификатор свързва регистрационни и биометрични данни. Това е първа стъпка към елиминиране на необходимостта от удостоверяване на самоличността с материални идентификатори.

Не става въпрос за цифрови пропуски с QR кодове, които бяха въведени за спазване на социална изолация. Налагането на конспиративни теологични слухове могат да навредят на един напълно логичен проект за „дигитализация”, се посочва в репортажа по темата.

За реализация на проекта са необходими нормативни промени, които признават „информация, формирана в електронен вид с използване на мобилно приложение, за заместител на паспорта”.

Мобилният телефон като носител на „виртуалния паспорт” в случая съдържа известна условност: очевидно, той ще е необходим само за дистанционни услуги, докато системата за биометрична идентификация, свързана с акаунта, едва ли ще се нуждае от мобилно приложение в точките на проверка на гражданите.

Все още не е известно в каква степен този нов експеримент ще отмени отдавна обсъждания проект за замяна на паспортите на руските граждани с цифрови носители от рода на пластмасови ID карти.

Според експерти, съдейки по опита с пускането на електронни услуги, свързани с пандемията, тестването, настройката и въвеждането в действие на системата на територията на РФ може да отнеме няколко години.

Коментари по темата: „Москва ще тества мобилен идентификатор вместо паспорт”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Anonymous 28/05/2020 16:10 Най-често се допирам до рубладжийските ви усти.

  2. Anonymous

    Фофу, осираш всичко, до което се допреш….

  3. ха

    Фофу ти не помниш ли, че руснаците ми казаха, че вече ти ще ми плащаш, а не те. И то за да си мълча. Виждаш докъде я докарахме, като си стискаш парите и тарикатстваш. Ще ти докарам някой инфаркт, че вече си на възраст.

  4. Фофу

    ха – много, ама мноого разтегливо това понятие, знам. Осебоно когато трябва да застанеш и с голи гърди да изкарваш рублите, тогава понятията стават много разтегливи. Ама браво, пак направи някалко мозъчни напъна и нещо уж каза.

    Ама както казах, каква друга песен щеше да пееш ако това се случваше някъде на запад. Много, aма мнооооого силно щеше да я пееш, през гори и полета щеше да ехти.

    Чакаме сега и Чебурашка-Българин. Seavar нещо замълчал напоследък. Да не е отишъл да работи в МАскве и сега още да се пренася ??

  5. ха

    Това наименование “електронен паспорт” е много, ама много разтегливо. Например представете си, че въведат тук подобно приложение, което просто пази ЕГН-то ти и нищо друго. За това дори приложение не е нужно (можеш да си кажеш сам ЕГН-то). Като те срещне полицай, то последният въвежда въпросното ЕГН, след което те снима за разпознаване. Ако срещу ЕГН-то по снимката има точно такъв регистриран човек, то на полицаят се дават обичайните данни, които са ти в паспорта.

    Иначе за какво следене става дума. То и сега смартфоните се водят на собствениците им и следенето си е в пълен ход.

  6. Фофу

    Неоспорими факти са, че няма руски смартфони, чипове и софтуер или дори тиган за боб. Но и неоспорими факти са, че докато чебурашки троловете хвърлят прах в очите с кравари, сороси, Бил Гейтсове, рептили, марсианци и венерианци, империята на злото постави гражданите си под пълен контрол.

    Включва и легализация на домашното насилие над жените. Зер да има как да разтушат пияндурниците ако дойде махмурлука, а пък не останала бутилка да застъпи.

  7. Чебур

    Фофу провери си къде ти е твоят мозък? Нафарфорий не защитава руснаците. Казва просто неоспорими факти.

  8. Фофу

    Наготово ли я взимат. А мозък взимат ли наготово или си ползват техния. И откъде я вземат наготово ??

    Поредната чебурашка се хвърли с голи гърди да защитава милите руснаци, дето те не искат, ама нали такива тенденциите напоследък. На всеки километър сте. Или 16 мин разлика.

  9. Нафарфорий

    Естествено Фофу, ти какво си мислиш? Няма руски смартфони, чипове и софтуер всичко е Американско, хардуера произведен в Китай и всичко това се ползува в Русия. Ползват си Microsoft Windows, Android, нищо руско няма както и идеята за следене всичко наготово и чуждо взимат. Ще си следят, насилват и изнасилват нещастните прости граждани.

  10. Фофу

    И си представям как ако това беше започнато в някоя западна държава как щяха да задрънчат робски вериги в главите на чебурашките. И щеше да започне глобалното следене, дистанционно щеше да е, и чиповете на Бил Гейтс щяха да влязат в действие. Въобще нямаше да има ограничения на мозъчните напъни и гимнастики.

    Щяха на оцвъкат за нула време дежурните тиради.

Коментар