Удобството на мобилния рутер – Tenda 4G680

4G рутерът Tenda 4G680 осигурява стабилен достъп до интернет през мобилната мрежа
(снимки: TechNews.bg)

Интернет вече ни е необходим по всяко време и навсякъде. И все по-често за работа. А това предполага да имаме надеждно и удобно решение за достъп до глобалната мрежа. Мобилният телефон, конфигуриран като точка за достъп, поставя някои ограничения, докато един 4G рутер с Wi-Fi решава проблемите на семейството или работния екип.

Наскоро представихме портативния 4G LTE рутер Tenda 4G680 (вижте подробности за техническите характеристики на модела тук), а сега ще разкажем колко лесно се привежда в действие това устройство и колко удобно всъщност е за използване, особено когато човек е извън офиса или дома си, без достъп до кабелен интернет.

Мобилният рутер, бил той 3G, 4G или 5G, се нуждае единствено от сим карта с план за данни към телеком оператор, за да осигури надежден достъп до интернет където и да се намирате, тъй като покритието на всички доставчици вече е доста добро на територията на страната. За целите на теста използвахме мобилен интернет от Виваком.

Първо, поставяме на рутера двете външни антени, включени в комплекта. След това взимаме сим картата и я пъхаме в слота отдолу на устройството – това става дори по-лесно, отколкото поставянето на карта в смартфона. Следващата стъпка е да включим рутера към електрическата мрежа посредством захранващия адаптер от комплекта на устройството.

Накрая остава да натиснем бутона за включване/изключване на рутера – той се намира отзад на устройството, до гнездото за захранване и LAN/WAN портовете. Може да не ви се вярва, но това е всичко, което трябва да направите, за да имате работещо решение за мобилен хотспот – към него може да свържете безжично през Wi-Fi (или по кабел) лаптопи, смартфони, таблети и други устройства и да се наслаждавате на доста прилична скорост на интернет достъпа.

Светлинните индикатори на предния панел на Tenda 4G680 показват състоянието на рутера. Забелязваме светещи лампички за включен рутер, достъпен Wi-Fi сигнал и мигащ в синьо или зелено LED индикатор за наличие на интернет свързаност. Виждаме също силата на Wi-Fi сигнала на индикатор с четири степени. Има и индикатор за LAN свързаност, в случай, че включим към рутера устройство с кабел.

По време на теста свързахме към 4G рутера безжично лаптоп и два смартфона. И тук няма нищо необикновено – просто се свързваме към наличния в списъка с Wi-Fi мрежи SSID на Tenda, като въвеждаме паролата, посочена на задния панел на самото устройство. При следващите свързвания вече не се налага да въвеждаме каквото и да е.

Пуснахме един популярен тест на скоростта на интернет връзката – Speedtest by Ookla. Вижте по-долу резултатите – първата извадка е от София, а втората – от дълбоката провинция в Северозапада. Както се вижда, скоростта е повече от прилична и позволява безпроблемна работа и развлечения, стига да имате достатъчно голям обем данни в мобилния план.

Теоретично, Tenda 4G680 поддържа безжичен трансфер на данни със скорост до 300 Mbps (рутерът е съвместим със спецификациите IEEE 802.11b/g/n). Можете да свържете рутера и към кабелен интернет през гигабитов WAN порт – т.е., устройството може да се ползва при различни сценарии. При достъп до 4G LTE Advanced можете да очаквате даунлод със скорост 150 Mbps и ъплоуд до 50Mbps.

За гарантиране на сигурността на комуникацията е силно препоръчително да промените паролата за достъп до безжичната мрежа на Tenda 4G680. Това става по обичайния начин, като влезете в настройките на рутера през уеб интерфейс на адрес 192.168.0.1 с въвеждане на логин и парола по подразбиране (admin).

На първо място, задължително е да смените паролата по подразбиране за достъп до рутера, за да не попадне устройството лесно под контрола на хакери. В панела за конфигуриране и настройки са достъпни и множество други опции – за Wi-Fi, LAN, WAN и SMS функционалности, сигурност и системни настройки, от които можете да се възползвате според нуждите си.

В заключение, Tenda 4G680 е едно полезно и практично устройство за всеки дигитален номад, който често е в движение и се нуждае от стабилен интернет по всяко време, където и да се намира. Достатъчно е да разполагате със сим карта за данни и достъп до електрическата мрежа, за да сърфирате в уеб за работа и забавление.

4G рутерът Tenda 4G680 се предлага на българския пазар на цена около 135 лв. с включен ДДС и гаранция две години. Устройството е широко достъпно от оторизираните партньори на производителя.

Коментари по темата: „Удобството на мобилния рутер – Tenda 4G680”

добавете коментар...

  1. иван

    колко пари струва рутера

Коментар