Tenda 4G09 – рутер за бърз интернет през 4G мрежа

Практичен и функционален, 4G рутерът Tenda 4G09 решава проблемите с достъпа до интернет
(снимки: TechNews.bg)

Няма да е пресилено, ако кажем, че съвременният човек не може без интернет. Където и да сме в даден момент, вече се нуждаем от достъп до мрежата – било то за работа, развлечение, информиране за новините или общуване в социални мрежи. Затова са добре дошли всякакви технологични решения, които могат да ни гарантират жизнено важната връзка с интернет.

Най-популярният инструмент за достъп до интернет днес е смартфонът, тъй като всеки разполага с мобилно устройство и го носи навсякъде със себе си, а покритието на мрежите вече е достатъчно добро. Смартфонът може да се ползва и като Wi-Fi точка за достъп от няколко потребители на места, където няма фиксиран интернет. Но подобно решение има редица неудобства и ограничения, докато устройства като 4G рутерите са пълноценна алтернатива на кабелния широколентов достъп.

Двубандовият рутер Tenda 4G09 дава желаната свобода на достъп до мрежата там, където липсва фиксирана връзка, а смартфонът не е подходяща опция. Например, на вилата, която посещаваме през уикенда или прекарваме в нея дни, седмици или дори месеци при локдаун. Единственото, от което се нуждаем за пълноценна работа и забавление с 4G рутера, е хубав план за мобилен интернет от нашия доставчик с много включени гигабайти.

4G рутерът споделя интернет връзката от мобилната 4G/LTE мрежа между множество устройства – безжично през Wi-Fi или с кабелно свързване. В случая, Tenda 4G09 има два Ethernet порта, единият от които може да се използва и като WAN порт за dial-up свързване към интернет. Достатъчно е да поставите в рутера СИМ карта с план за данни, да го включите към захранване и ще имате отлично работеща Wi-Fi мрежа, с възможност и за кабелно свързване на компютри и други устройства.

Дизайн

Външният вид на 4G рутера е приятен – това е устройство, което ще се впише много добре в интериора на всяка стая в къщата. Има бял цвят и стои изправено, във вертикално положение, с две антени, които се монтират на гърба, и светлинни индикатори отпред.

СИМ картата се вмъква лесно в слота, разположен отдолу на устройството, и се изважда също толкова лесно, като просто я натиснете леко с пръст. Портовете и бутоните се намират на гърба на рутера – там виждаме два Ethernet порта 10/100/1000Mbps (единият от които е WAN/LAN), бутон нулиране/WPS, гнездо за захранването и бутон за включване/изключване на рутера.

На гърба на рутера, в горния край се монтират двете 4G/3G антени, включени в комплекта. А отпред, на лицевата страна са разположени светлинните индикатори за състоянието на 4G09 – за включен рутер (Power), активен Wi-Fi, LAN свързване, наличие на интернет връзка и сила на 4G/3G сигнала с 3 нива.

Устройството е компактно и леко, има размери 85x126x60 мм и тежи около 350 грама. Доставя се в комплект със захранващ адаптер, LAN кабел, две антени и документация. Като цяло, впечатлението от външния вид на рутера е много приятно, 4G09 се вписва ненатрапчиво в интериора и създава усещане за дружелюбна технологична джаджа.

Характеристики

Tenda 4G09 е пълноценен рутер от клас AC1200, с всички предимства на подобно решение спрямо възможностите на един смартфон в ролята на Wi-Fi точка за достъп. Моделът се отличава с характеристики като QoS (качество на услугата), DHCP, защитна стена, родителски контрол, VPN, виртуален сървър, отдалечено управление, мрежа за гости и др.

На практика, с правилни настройки този 4G рутер може да обезпечи защитена и производителна работа на няколко потребители, както и отделна мрежа за гостите, ако се налага, плюс така важния родителски контрол върху активностите на децата в интернет. Практична възможност е и опцията за планирано автоматично изключване на Wi-Fi, например през нощта.

Устройството поддържа 3G/4G (LTE CAT.6) мобилен достъп с максимална скорост на даунлоуд 300Mbps и на ъплоуд 50Mbps, двубандов Wi-Fi (2,4GHz 300Mbps и 5GHz 867Mbps) и Wi-Fi стандарти 802.11b/g/n и 802.11ac. По отношение на сигурността на Wi-Fi връзките, рутерът поддържа алгоритми WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK и WPA/WPA2.

Работейки със СИМ карта и мобилна мрежа, 4G рутерът предлага още възможности за изпращане и получаване на SMS-и, роуминг, ограничаване на данните, РIN мениджмънт и т.н. Двата Ethernet порта за кабелно свързване на устройства към рутера поддържат гигабитови скорости – 10/100/1000Mbps.

Управлението на рутера може да се извършва по няколко начина – локално, чрез мобилно приложение и отдалечено. Инсталирането и настройките на 4G09 са изключително лесни, но за тях ще разкажем по-подробно в следваща публикация.

Наличност и цена

Двубандовият 4G рутер Tenda AC1200 4G09 е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя. Устройството се предлага на цена около 250 лв. с включен ДДС и гаранция 2 години. Несъмнено подобен продукт ще реши проблемите с интернет достъпа и споделянето на връзката между няколко потребители на места, където липсва фиксиран интернет.

Коментар