Двустранна слънчева клетка повишава ефективността

Двустранната слънчева клетка комбинира перовскитна и силициева технология
(снимка: Michele De Bastiani)

Слънчева клетка „с две лица” съчетава най-доброто от перовскитните и силициевите технологии за фотоволтаика и може да събира значително повече енергия от слънчевита лъчи. Разработката е дело на международно обединение, включително изследователи от Университета за наука и технологии „Крал Абдула” (KAUST) и Университета за технологии и инженеринг.

На открито светлината идва предимно директно от слънцето. Конвенционалните тандемни слънчеви клетки вече могат да преобразуват тази светлина в електричество по-ефективно, в сравнение с традиционните силициеви слънчеви клетки, чрез поглъщане на допълнителни дължини на вълната на светлината. Но изследователите казват, че може да бъде събрана още повече енергия с помощта на двустранна тандемна конфигурация, пише GreenTech.bg.

Светлината, отразена и разпръсната от земята, също може да бъде събирана, за да увеличи значително количеството ток, генерирано от тандемната слънчева клетка. Изследването, публикувано в Nature Energy, описва как точно екипът е проектирал устройството – комбинация от перовскитната и силициевата технология – за да надскочи приетите в момента граници за производителност на тандемната конфигурация.

„Използвайки отразената от земята светлина, вече можем да генерираме токове, по-високи от тези при конвенционалните тандеми, без изобщо да увеличаваме производствените разходи”, разказва д-р Микеле Де Бастиани, съавтор на изследването, цитиран от Techxplore.

Потенциалът за улавяне на непряката слънчева светлина е проучван в миналото, но без значителна експериментална проверка. В новото изследване са участвали сътрудници от Технологичния институт в Карлсруе и Университета в Болоня, за да решат научните и инженерни предизвикателства, необходими за включване на технологиите за събиране на непряката слънчева светлина.

„Двуфазните силициеви слънчеви клетки бързо заемат все по-голям дял на пазара на фотоволтаици, тъй като те могат да доведат до увеличаване на производителността с 20%. Експлоатацията на тази концепция в тандемите перовскит/силиций сега отваря възможности за свръхвисоко производство на енергия при достъпни разходи”, заключават учените.

Коментари по темата: „Двустранна слънчева клетка повишава ефективността”

добавете коментар...

  1. ВБА

    Сфера?, и то многослойна, като слоевете нано фото клетки са разделени изцяло с нано оптични слоеве с голяма чистота. Така, че почти няма да има значение дали светлината, ще е директна или отразена. Това, робота, ще го направи за броени минути. Мощността, ще зависи от слоевете(десетки, стотици, хиляди…), които ще се съдържат в обема на сферата. Доста сол трябва да изядат учените и…, докато се добие енергия и през тъмната част на денонощието за всяка сграда и отделните уреди… В близко бъдеще всички сгради, ще са енерго независими без значение дали е ден, нощ или облачно… така де и това, що се движи по земя, вода и въздух, а и по нависоко и по “длибоко”. Да не говорим за добива на енергия от околната среда… Вода(енергия) гази, а жаден ходи…те това сме ние в този времеви момент…

Коментар