Wi-Fi 4G рутер Tenda 4G09 – инсталиране и тест

Tenda 4G09 e практичен и функционален Wi-Fi 4G рутер, бърз и с много опции за персонализиране
(снимки: TechNews.bg)

4G рутерите са практично решение в случаите, когато нямаме възможност да ползваме фиксирана интернет връзка – например на отдалечени места и на вилата, където пребиваваме по-рядко и поради това не сключваме договор с доставчик, или когато сме на почивка, но заедно с лаптопа носим и служебните си ангажименти. Във всички тези случаи спасението е клетъчната мрежа и за предпочитане достъп през рутер.

Наскоро представихме едно устройство от този тип – Wi-Fi 4G рутерът Tenda 4G09, който се нуждае единствено от СИМ карта с план за данни, за да ни осигури желаната интернет функционалност, вкл. споделяне на връзката между множество потребители безжично през Wi-Fi или чрез кабел, благодарение на наличните два LAN порта 10/100/1000 Mbps.

За характеристиките на устройството можете да прочетете тук, а сега ще ви разкажем как се инсталира 4G рутерът. Това наистина е много лесно и едва ли ще ви затрудни, дори ако нямате опит с рутерите. Инсталирането и привеждането на устройството в готовност отнема само няколко минути.

1. Най-напред монтираме двете антени, включени в комплекта на Tenda 4G09, в предвидените за това гнезда на гърба на устройството. Впоследствие те могат да се нагласят така, че да осигурят най-оптимално покритие – за препоръчване е наклонени настрани под 45 градуса.

2. Поставяме СИМ картата в слота, разположен отдолу на устройството, като внимателно съблюдаваме скосената част да е навътре и от правилната страна, след което леко притискаме картата, докато усетим, че е се е наместила стабилно (когато трябва да я извадим, натискаме навътре и отпускаме, за да се освободи).

3. Свързваме кабела на захранващия адаптер към гнездото, разположено отзад на рутера, а другият край на адаптера включваме в електрически контакт.

4. На гърба на рутера има и един голям бял бутон за включване/изключване на устройството. Натискаме го, за да включим рутера.

5. Изчакваме около половин минута и, ако всичко е наред, ще видим светещи индикаторите отпред на рутера – за наличие на захранване, интернет, Wi-Fi и сила на сигнала. Има и още един индикатор – той ще светне, ако към рутера свържем някое от устройствата през LAN порта, с кабел.

По подразбиране, достъпът до Wi-Fi мрежата на Tenda 4G09 е отворен и не се изисква парола, така че можем веднага да свържем компютрите и смартфоните си към интернет. Но е силно препоръчително да защитим достъпа до мрежата. Това става лесно през административния панел на рутера, където са налични и много други настройки.

Влизаме в панела, като въведем в браузъра адрес tendawifi.com (от компютър, свързан през LAN, или от смартфона). Когато вече сме в уеб интерфейса на рутера, е препоръчително първо да защитим достъпа както до администрирането на устройството, така и до самата Wi-Fi мрежа, като зададем съответни пароли – за по-голяма сигурност е добре да бъдат различни.

След като сме подсигурили мрежата си, можем да персонализиране някои настройки на рутера. Например, задаване на график за изключване на Wi-Fi – обикновено през нощта, настройки за родителски контрол, за да предпазим децата от вредно съдържание, създаване на мрежа за гости, защитна стена, качество на услугата (QoS) и много други.

Tenda 4G09 е доста бърз двубандов рутер от клас AC1200 (Wi-Fi на 2,4GHz 300Mbps плюс 5GHz 867Mbps) с поддръжка на Wi-Fi стандарти 802.11b/g/n/ac, като същевременно поддържа максимална скорост на даунлоуд 300Mbps и на ъплоуд 50Mbps към мобилната мрежа. Това устройство ще усвои напълно потенциала на 4G връзката, което се потвърди и от Speedtest на Ookla):

В заключение можем да кажем, че Wi-Fi 4G LTE рутерът Tenda 4G09 е отлично решение за достъп до интернет на отдалечени места, където нямаме фиксиран интернет или не е изгодно да го поддържаме целогодишно с договор към кабелен доставчик.

4G рутерът на Tenda обезпечава сигурен и бърз достъп до интернет, със споделяне на връзката между множество потребители и с всички необходими настройки за персонализиране. Устройството се предлага на пазара у нас на цена около 250 лв. с включен ДДС.

Коментар