Благоустрояват част от територията на ТУ-Габрово

Територията до Учебен корпус 1 (Интеграла) на ТУ-Габрово ще бъде благоустроена
(снимка: ТУ-Габрово)

Проектът на Технически университет – Габрово за благоустрояване на територията до Учебен корпус 1 (Интеграла) ще бъде финансиран по „Красива България”, става ясно от решение на Управителния съвет на програмата, взето по-рано този месец.

Общата стойност за обекта е 342 982 лв., съобщиха от университета. Безвъзмездната субсидия е 119 975 лв., а останалите средства са от университетския бюджет. Идеята е мястото да се облагороди и да стане приятно както за учащите, така и за жителите на района.

Строително-ремонтните дейности ще обхванат площ около 10 декара между учебните корпуси 1 и 5. Предвидено е обновяване на паркинг зоната. Прилежащата алейна мрежа ще бъде основно рехабилитирана с нови настилки, тротоари и стъпала.

Включено е парково обзавеждане с пейки, пикник маси, велосипедни стойки и съдове за отпадъци. Неподдържаната растителност ще бъде почистена и на нейно място ще се направи затревяване и засаждане на дървесни и храстови видове. Ще бъдат монтирани LED осветители, видеонаблюдение и поливна система, които сега липсват.

Справка в регистъра на проект „Красива България” сочи, че в кампания 2021 г. са подадени общо 97 предложения, като са одобрени 53. Технически университет – Габрово е единственото висше училище от страната, кандидатствало за финансиране.

Предстои подписване на споразумение с Министерството на труда и социалната политика. Срокът за изпълнение е до края на месец ноември тази година.

Коментар