Виртуален ТУЕС Фест представя иновации тази събота

Учениците от ТУЕС са ангажирани с разработки за решаване на общественозначими проблеми
(снимка: ТУЕС)

Технологично училище „Електронни системи” към Технически университет – София отваря виртуално врати и представя онлайн иновативни ученически проекти по роботика, програмиране и компютърни мрежи. 

100 ученици от 8-ми до 12-ти клас ще представят най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката на третото издание на ТУЕС Фест, което за първи път ще се проведе в онлайн формат на сайта на ТУЕС Фест 2020 – на 6 юни 2020 г., събота, от 10:00 до 17:00 ч.

Посетителите на онлайн събитието ще могат да разгледат над 60 иновативни технологични проекта, като посетят виртуалните стаи на всеки проект. Те ще могат да поговорят чрез видео връзка и онлайн чат с техните създатели.

Ще научат и повече за уникалния образователен модел на училището от директора на ТУЕС, доц. д-р инж. Стела Стефанова и представители на Технически Университет-София в рамките на презентация за ТУЕС, излъчвана на живо от 10:15.

Актуални технологични теми като изкуствен интелект и информационна сигурност ще бъдат също засегнати по време на събитието в онлайн лекции от възпитаници на училището.

Освен по технологичен принцип (софтуерни проекти, проекти с вградени микрокомпютърни системи и компютърни мрежи), ученическите разработки могат да бъдат разделени и в няколко други тематични категории – общественополезни проекти, идеи за по-лесно организиране на ежедневието и проекти за забавление.

Традиционно учениците от ТУЕС всяка година създават различни разработки за разрешаване на общественозначими проблеми или в подкрепа на хора със затруднения. Сред проектите, участващи в ТУЕС Фест тази година, представители на различни институции и обществени организации биха могли да намерят потенциални партньори за бъдещи инициативи с обществена значимост.

Посетителите на онлайн фестивала ще могат да видят:

 • прототип на инвалидна количка, която може да се изкачва по стълби;
 • устройство, което помага на незрящи да се ориентират в публично пространство;
 • система за автоматизирано управление на светофарни уредби за облекчаване на трафика в големите градове;
 • пътен знак с дистанционно управление;
 • система за откриване на изчезнали хора чрез лицево разпознаване и сканиране на изображения в интернет;
 • платформа за популяризиране на произведенията на артисти;
 • система за безплатно споделяне на обществени велосипеди;
 • интелигентна система за разпознаване на зловреден интернет трафик;
 • система за оптична свързаност и др.

За младите поколения автоматизацията на ежедневието е съвсем естествен процес и не случайно много от ученическите проекти са посветени на различни решения за облекчаване на еднообразните и не толкова привлекателни ежедневни задължения. Сред тях присъстват разработки на:

 • смарт огледало, което показва важна ежедневна информация;
 • система за проследяване на наличностите в хладилника, която предлага рецепти, според продуктите, с които разполагате;
 • автоматизирана кафе машина, която прави кафе в определен час;
 • смарт боксова круша;
 • система за онлайн проследяване на състоянието на автомобила;
 • автоматизирана щора със сензор за светлина и топлина;
 • онлайн приложение за управление на автоматизирана градина и др.

Безспорно най-любопитни за младите посетители на ТУЕС Фест ще бъдат проектите, посветени на забавленията – различни компютърни игри, забавни приложения и хитри разработки като: Battlebots (бойни роботи), дрон, който се управлява чрез движения на ръката, интерактивна маса за игра, лазерна арфа, музика с високоволтова плазма, уредба с диодни светлини и др.

Любопитен факт е, че сред проектите за компютърни игри и игрални конзоли има няколко разработки, които възраждат популярни ретро компютърни игри. Новите технологии дават възможност и за прехвърляне на компютърни игри в реалния свят и обратното, на класически бордови игри във виртуалната реалност на компютрите.

Сред игрите, участващи в ТУЕС Фест, са триизмерна стрелкова игра с автоматизиран противник с изкуствен интелект, както и класически офлайн игри като „Бикове и крави”, „Познай кой”, „Keep Talking And Nobody Explodes” и др.

Най-любопитни за младите посетители на ТУЕС Фест ще бъдат проектите за игри (снимка: ТУЕС)

Кризата с covid-19 също намира отражение в част от ученическите проекти. В онлайн изложението ще могат да се видят проекти за социални мрежи и платформи за съвместна работа на ученици и учители, както и информационна платформа за covid-19 и съвети за хората.

Някои от ученическите проекти, които участват ТУЕС Фест, вече са имали премиерата си в различни състезания, хакатони и конкурси и са отличени с различни награди. Сред тях са проектът за инвалидна количка на Теодор Тодоров от 12 клас, който спечели младежката награда на БАИТ за 2019 г.

Впечатлява и системата за засичане на престъпления чрез камери за видеонаблюдение с помощта на изкуствен интелект CrimeSpy, с която ТУЕС представи България на хакатона Hackathon4justice, организиран от ООН във Вашингтон, САЩ. Проектът е разработен от Виктор Велев и Георги Любенов от 11 клас, съвместно с Анета Цветкова, Мартин Йорданов и Михаил Гергинов от 12 клас.

Представените проекти са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, както и в извънкласни занимания. Всички посетители ще могат да гласуват в уебсайта на събитието за най-добрия проект в трите категории – Компютърни мрежи, Софтуер и Вградени системи и роботика.

В 17:00 ч. на 6 юни ще стане ясно кои проекти ще бъдат наградени. Отличията ще се определят на базата на получените онлайн гласове. Ще бъдат раздадени и специални награди от ИТ компаниите, спонсори на събитието.

ТУЕС Фест се организира от екип доброволци от 11-ти клас с подкрепата на ръководството на училището и Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Коментар