Сингапур планира носими устройства за следене

Сингапур е сред най-силно засегнатите от коронавируса държави в Азия
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички жители на Сингапур – около 5,7 милиона души – може да бъдат снабдени с носими устройства, които ще идентифицират хората в контакт с носители на коронавирус. Очертава се един от най-мащабните проекти за проследяване на контакти.

Малко устройство, което може да се носи на каишка или в чантата, ще замени недобре функциониращата система, базирана на смартфони и Bluetooth, съобщи Ройтерс в репортаж по темата.

Градът-държава с висока гъстота на населението е един от лидерите по разпространение на COVID-19 в Азия. Властите търсят начин да облекчат мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса и да рестартират икономиката.

„Разработваме и скоро ще пуснем носимо устройство, което няма да зависи от наличието на смартфон”, заяви министър Вивиан Балакришнан, който отговаря за инициативата.

Все още не е ясно дали носенето на подобно устройство за проследяване на контактите ще бъде задължително.

Споменатото по-горе приложение за смартфони TraceTogether е изтеглено от приблизително 1,5 милиона потребители, но не работи надеждно, особено на устройства на Apple, където операционната система престава да сканира Bluetooth при работа на приложението във фонов режим.

„Многократно сме обсъждали този проблем с Apple както на техническо, така и на политическо ниво, но досега не успяхме да намерим задоволително решение”, коментира Балакришнан.

Коментари по темата: „Сингапур планира носими устройства за следене”

добавете коментар...

  1. Браво

    Оруел пасти да яде.

Коментар