Ще оцелее ли Huawei, чудят се анализатори

Втората вълна от санкции на САЩ постави Huawei в доста сложна ситуация
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако санкциите, наложени на Huawei от САЩ през миналата година, все още оставяха на партньорите на компанията някои възможности за сътрудничество, забраната на TSMC да произвежда процесори HiSilicon наистина може да обезоръжи китайския гигант.

Въпреки че ръководството на Huawei се опитва да не падне духом, то все още не може да предложи адекватни отговори, коментира Блумбърг в анализ на ситуацията около водещата технологична компания на Китай.

Новата вълна от санкции на САЩ е провокирала рязко увеличаване на броя на срещите между служители на Huawei, но все още не е изготвен план за по-нататъшни действия, твърди американската медия, позовавайки се на информирани източници.

Компанията може да си осигури доставки на процесори за най-важните продуктови категории за година или година и половина, но по-нататъшното й съществуване в сегашните условия ще бъде много трудно.

Huawei би могла да закупи готови процесори от MediaTek и Samsung. Но корейският производител се конкурира с Huawei на пазара за смартфони и е малко вероятно да склони на сътрудничество при неблагоприятни условия. Ситуацията се усложнява от факта, че дори заедно, MediaTek и Samsung не могат да осигурят обемите процесори, от които се нуждае Huawei.

Настоящите правила за контрол на износа, прилагани от САЩ, практически лишават Huawei от достъп до услугите на контрактни производители на процесори, вкл. китайската SMIC, която зависи не само от вносното технологично оборудване, но и от софтуера с американски произход. „Замяната на вноса” в тази област ще бъде много скъп и дълъг процес и вероятно безсмислен.

Първата вълна от санкции на САЩ, наложени миналата година, сплоти екипа от разработчици на Huawei. Те засилиха работата по създаване на нови процесори, ръководени от патриотични чувства и солидарност. В новите условия обаче съдбата на цялото подразделение HiSilicon е поставена под въпрос, а това е компания с почти двадесетгодишна история и екип от 7000 души.

Ръководството на Huawei все пак се надява, че ще намери изход от ситуацията. Преструктурирането на каналите за доставки на компоненти, въпреки че отнема време, не е невъзможно. TSMC си запазва правото да доставя процесори за нуждите на Huawei до средата на септември, въпреки че новите поръчки бяха прекратени през май.

Според някои оценки, запасът от компоненти на Huawei ще стигне на компанията да поддържа производството си до края на 2021 година. Китайският гигант ще използва този период, за да намери възможни решения на проблема.

Коментари по темата: „Ще оцелее ли Huawei, чудят се анализатори”

добавете коментар...

  1. Фофу

    “… чудят се анализатори”. Да се чудят като не питат нашите тролове чебури.

    Е има и някои крайности, един Мучно тук докато да каже нещо и изпадна в някакви мозъчни делириуми, че предполагам сега е под лекарско наблюдение.

  2. тц

    Мунчоо, мунчо, верно си мунчо. Като всеки русофилистик 😀

  3. Deo

    Тези американци винаги са действали нечестно , когато губят …

  4. Мунчо

    Не мислете за “китайчето” то ще се оправи, вече е инвестирало в заводи за производство на собствените си процесори! Фащ ще плащат луди пари за идиотщини, кой ще компенсира фирмите които продаваха на Хуавей стоката си за стотици милиарди? Фащ разбира се, когато Хуавей инсталира 5G технологии на конкурентите, на враговете, когато всички литнат в скорост, кой ще компенсира загубите на “глутницата” която безропотно следва… указанията на Фащ? Ама Фащ разбира се… това са пари, хвърлени на вятъра. Това е глупав и идиотски начин да накараш една фирма гигант, зависеща много от Теб.. на сила да стане НЕЗАВИСИМА. ИЗОБЩО НЕ ЗАВИСЕЩА ОТ ТЕБ!!! ДО ДВЕ ГОДИНИ ХУАВЕЙ ЩЕ СТАНЕ АБСОЛЮТНО НЕ ЗАВИСИМА ОТ… ФАЩ. ТОГАВА ТЯ ЩЕ НАЛАГА САНКЦИИ, ТЯ ЩЕ ОТКАЗВА НОВИ ТЕХНОЛОГИИ, ТЯ ЩЕ СТИСКА ГЪРЛАТА НА “ГЛУДНИЦАТА”

  5. Kuzmanovv

    Повечето сериозни анализатори казват, че санкциите ще навредят повече на САЩ, отколкото на Huawei . Не случайно са вторият производител и доставчик на в света. Може да има спад 2/3 години, но после … .

  6. Ив

    Че имат забавяне в пазара имат. Но в България ако потърсиш определен флагшип телефон, или такъв с определен цвят го няма защото са изкупени, преди месец исках да си закупя сравнително нов хауей но чаках 2 седмици да ми го доставят защото бяха изкупени. Консултант даже ми предлагаше айфон от шкаф пълен с такива …. Каза ми че в тяхния магазин рядко продават айфони а хауейя се е изчерпал още след 1вото зареждане.

  7. Другари джендър

    Тръмчо ще падне проблеми няма да има. Ако не падне проблем за Епъл

  8. ха

    Много вероятно е Huawei да не оцелее, но това което 100% е сигурно е, че преди “да издъхне” ще “засее” алтернативни на американските технологии. Има финансите за това. Това определено ще станат технологии с огромна подкрепа, защото никоя израстваща не американска ИТ фирма не би желала да се окаже на мястото на Huawei…

  9. Боби

    Чипове могат да си произведат но за това трябва технологично време, при санцията имаше идея да нямат такова време но се оказва че китайците са започнали да се готвят за това още в момента в които САЩ се опита да отвлече дъщеря на шефа на хуавей, но остава въпросът дали ще се справят за 1,5 година, ако се справят TSMC ще отпадне от играта и хуавей ще е новият диктатор на пазара на процесори, но не се ли справят ще загуби пазара си. Както се казва ако знаем отговора можем да спечелим пари, но понеже не знам и може да загубим много пари. Аз не бих заложил в тази рискова ситуацията.

  10. Българин

    САЩ до преди 5-6 години диктуваха пазара на чипове. Сега вече нямат някаква фундаментална break-through разработка, която да ги държи напред. И в Китай и в Корея имат технологиите да правят собствени процесори. Така че спирането на тези доставки ще спъне леко Хуавей само докато намери нов доставчик на чипове.

  11. Bogdan

    Ще намери изход

Коментар