Intel Lakefield под лупа – новост в x86 архитектурата

Lakefield e първият потребителски хетерогенен процесор с ядра от съвсем различен тип
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel обяви процесорите Lakefield още в началото на 2019 г., но изнесената от компанията информация беше оскъдна. Сега, когато на пазара се появяват първите решения с тези чипове, Intel разкри всичките си карти.

Наскоро Samsung представи първия в света лаптоп с процесор Lakefield – това е моделът Galaxy Book S, който се очаква да излезе на пазара този месец. Lenovo обяви сгъваемия таблет Lenovo ThinkPad X1 Fold, също базиран на Lakefield, но датата на пускане на устройството не е известна.

Първо, нека си припомним какво е Intel Lakefield. Формално това изобщо не е само процесор, а едночипова система (SoC), но самата Intel отдавна използва и двата термина за някои свои продукти, така че за удобство ще наречем Lakefield процесор.

И така, това е първият потребителски хетерогенен процесор, съдържащ ядра от съвсем различен тип. И двата модела от линията – Core i3-L13G4 и i5-L16G7 – имат едно ядро Sunny Cove (като процесорите Ice Lake) и четири ядра Tremont (за Atom процесорите от ново поколение). За решения с архитектура ARM всичко това отдавна е познато, но за потребителските x86-съвместими процесори е новост.

Lakefield e компактен (12x12x1 мм) чип за „иновативни” форм-фактори
(снимка: Intel)

Конфигурацията на Lakefield включва също графичен блок (GPU) от 11-то поколение (Gen11), множество контролери, аудио процесор, контролер на захранването и собствена DRAM. Всичко това се поставя на четири слоя и се комбинира с помощта на технология за обемно разположение Foveros. Ядрата на процесора се произвеждат по 10-нанометров технологичен процес.

Резултатът е много компактен (12x12x1 мм) чип за „иновативни”, както самата Intel казва, форм-фактори от рода на сгъваеми и двуекранни мобилни компютри. Но ако погледнете вече представения Galaxy Book S, можете да видите, че в обикновените ултрабуци също ще има място за новите продукти на Intel.

На какво са способни такива процесори? Можем да предположим, че те ще конкурират едночиповите системи, базирани на архитектура ARM. По-специално, в режим на готовност процесорите Lakefield консумират само 2,5 mW, което е с 91% по-малко от сегашния Core i7-8500Y.

Както вече споменахме, засега са налични само два модела от линията: Core i3-L13G4 и Core i5-L16G7. Те имат по 5 ядра и 5 нишки, по 4MB кеш памет и LPDDR4X-4267 оперативна памет. Тактовите честоти варират от 0,8GHz до 3GHz.

Ключовият параметър TDP (разсейвана топлинна мощност) e 7W, което позиционира двата чипа като кръстоска между „атомните” процесори и Core Y.  В същото време, предвид значителната разлика в честотите и конфигурацията на графичния процесор, Core i3-L13G4 очевидно ще консумира значително по-малко от Core i5-L16G7.

Коментар