Amazon наложи технологична забрана на полицията

Полицията в САЩ вече няма право да ползва технология на Amazon за лицево разпознаване
(снимка: Amazon)

Интернет гигантът Amazon забрани на американската полиция да използва неговата технология за разпознаване на лица. Забраната ще продължи една година и важи за всички правоприлагащи служби в САЩ.

Amazon обясни, че винаги е искала правителствата да въведат по-строги правила за регулиране на технологията за разпознаване на лица. Забраната за една година, според представители на компанията, ще даде време на Конгреса на САЩ да въведе съответните правила.

Преди това Amazon доставяше технологията си „Amazon Rekognition” за полицейските управления на САЩ и други служби. Само организации, които участват в издирването на деца, спасяването на жертви от трафик на хора и събиране на семействата, могат да продължат да използват технологията.

В Конгреса на САЩ вече е внесен законопроектът за забрана на използването на технологии за разпознаване на лица в реално време от федералните правоприлагащи органи.

По-рано подобни програми бяха критикувани за неточно разпознаване на лица на афро-американците. Последните протести привлякоха още повече внимание към технологията.

ИТ корпорацията IBM също предприе действия срещу лицевото разпознаване. Шефът на компанията Арвинд Кришна обяви, че фирмата прекратява разработките на технологии за лицево разпознаване и дори затваря този свой бизнес. Кришна призова властите към отговорно използване на технологията.

Коментар