Полицията в Лос Анджелис пробвала шпионски софтуер

На фона на протести в САЩ излизат информации за шпионските намерения на полицията
(снимка: CC0 Public Domain)

Служители от Полицейското управление в Лос Анджелис (LAPD) се срещнали с представители на израелската фирма NSO Group, разработчик на специализиран софтуер за наблюдение. LAPD е получило демо версия на нова технология за хакване на телефони, става ясно от имейл съобщения, получени в редакцията на Motherboard.

„Бих желал отново да ви благодаря за демо продукта, който ни представихте в офиса на централното ни управление”, се казва в имейл, изпратен от Марк Кастио, директор на техническа поддръжка към LAPD, още през юли 2016 г., когато започват преговорите между управлението и представители на NSO Group.

NSO Group е известна с продажбите на продукти и технологии за наблюдение и шпионаж предимно в държави с авторитарен режим на управление като Саудитска Арабия, които ползваха в миналото продукт на компанията, наречен Pegasus, за шпионаж на хора, близки до убития журналист Джамал Кашоги.

В последните няколко години NSO Group усилено се опитва да навлезе на американския пазар. Групата дори е разработила специална Phantom версия на софтуера и я предлага на различни полицейски управления в САЩ. Едно от тях е управлението в Сан Диего, Калифорния – негов офицер описва продукта като „невероятен”, след като се запознава с възможностите му по време на демонстрация.

Когато инфектира телефон, Phantom може да получи достъп до имейлите, текстовите съобщения и списъка с контакти. Освен това софтуерът разполага с възможност за проследяване на устройството в реално време, както и ред други функции.

Phantom е само един от продуктите, които са били показни по време на работната среща между NSO Group и полицейското управление в Лос Анджелис. Израелците са демонстрирани и два допълнителни продукта – Landmark и Hook.

„Ако имате някаква допълнителна информация относно Landmark, Phantom и Hook, бих желал да я получа и прегледам заедно с моя екип. Също така… бихме желали да получим допълнителна демонстрация от вас”, пише Кастио в писмото си до NSO Group през юли 2016 г.

Бивш служител от NSO Group пояснява, че Landmark е SS7-базиран продукт. За да бъдат ефективни, Phantom и Pegasus трябва да получат достъп до мобилния телефон на жертвата, за разлика от Landmark, който атакува мрежата на мобилния оператор, в която е свързан телефонът на жертвата, и впоследствие прихваща комуникации, идващи от устройството, без предварително позволение от страна на оператора.

Към онзи момент (2016 г.) NSO Group се обединява с компания, наречена Circles, която специализира в разработка и комерсиализация на SS7 продукти.

От комуникацията се разбира още, че LAPD не успява да закупи продукти от фирмата. „През миналата седмица, когато разговаряхме с вас, силно се надявахме да успеем да намерим спонсорство, но за съжаление това изглежда невъзможно в този момент”, пише Кастио в имейл през март 2017 г.

Цената на продукти за масово наблюдение като Pegasus може да достигне милиони или дори десетки милиони долари.

Няколко големи американски градове, вкл. Лос Анджелис, наскоро призоваха и направиха първи стъпки към съкращение на фондовете на местните полицейски управления, вследствие на протестите срещу полицейската бруталност. Кметът на Лос Анджелис, Ерик Гарсети, заяви, че ще обмисли съкращения до 150 милиона долара в полицейския отдел.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментари по темата: „Полицията в Лос Анджелис пробвала шпионски софтуер”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    iphona на бб е подслушван с landmark , записа е в mediapool – цpy готвят цц за мин председател, веско маринов става мин на финансите.

  2. Anonymous

    VirusBlokAda is an antivirus software vendor established in 1997 in Belarus.

    In 2010 it discovered Stuxnet, the first malware that attacks supervisory control and data acquisition (SCADA) systems.

  3. Big Brother

    Anonymous
    11/06/2020 22:14
    мобилния телефон на жертвата

    A правилното е
    мобилния телефон на престъпника

    Или мобилният номер на неудобният жирналист

  4. B zаmunda e free

    Цената на продукти за масово наблюдение като Pegasus може да достигне милиони или дори десетки милиони долари

  5. Anonymous

    гpy слуша дар с модифициран landmark.

  6. цру слуша данс,дар,нап

    Landmark, който атакува мрежата на мобилния оператор, в която е свързан телефонът на жертвата, и впоследствие прихваща комуникации, идващи от устройството, без предварително позволение от страна на оператора.

  7. Anonymous

    мобилния телефон на жертвата

    A правилното е
    мобилния телефон на престъпника

Коментар