Microsoft с важно изявление за лицевото разпознаване

Брад Смит призова за приемане на национален закон за регулиране на лицевото разпознаване
(снимка: Microsoft)

Microsoft реши да не продава технологията си за разпознаване на лица на американската полиция, след като по-рано подобни действия предприеха корпорации като Amazon и IBM.

В интервю за „Вашингтон пост” президентът на Microsoft Брадфорд Смит заяви, че в момента компанията няма планове да продава технологията за лицево разпознаване на полицейските управления в САЩ.

Смит добави, че ситуацията няма да се промени, докато не бъде приет национален закон, основан на човешкото право и регулиращ използването на тази технология.

По-рано тази седмица Amazon обяви временен бойкот на системите за лицево разпознаване. Компанията заяви, че е забранила на американската полиция да използва нейната програма за разпознаване на лица Rekognition за срок от една година.

Преди това IBM направи изявление, че напуска бизнеса с разработване и продажба на технологии за лицево разпознаване.

Брад Смит изразява солидарност с колегите си, но също така отбеляза необходимостта Конгресът на САЩ да предприеме действия, които не позволяват на други компании да заемат тази технологична ниша.

„Мерките, предприети от IBM и Amazon, са много важни. Очевидно трябваше да направим същата стъпка. Но в същото време, ако всички отговорни компании предадат този пазар на безскрупулни играчи, тогава нашите действия е малко вероятно да обслужват националните интереси или живота на чернокожите хора в нашата страна”, коментира Смит.

По неговите думи, трябва да се намеси конгресът, а не това да правят само технологичните компании. „Това е единственият начин да се гарантира безопасността на хората”, подчерта президентът на Microsoft.

Компанията популяризира технологията за разпознаване на лица като част от своята облачна платформа Azure. На официалния си уебсайт Microsoft посочва, че разработчиците могат да използват системата за разпознаване на лица в своите приложения, за да осигурят лесно и защитено потребителско изживяване.

Технологията на Microsoft се използва, например, от компанията за споделени услуги Uber. С нейна помощ тя идентифицира шофьорите в своята база данни.

Коментари по темата: „Microsoft с важно изявление за лицевото разпознаване”

добавете коментар...

  1. :o)

    Изказването на Майкрософт е смешно.
    Всички с малко повече мозък (в смисъл тия където не гледат Биг Брадър и Планета)
    им е ясно за какво става дума.

    Майкрософт, Гугъл, Фейсбук и др. са подчинени компании на Американските шпионски служби.
    Дават им ЦЯЛАТА информация която докопат за теб.
    В този ред на мисли е смешно изказването им 🙂

  2. Фофу

    Ех бре изтънчни “експерти”. Все нещо ще врътнат фурнаджийската лопата и ще измляскат. През девт баира вода ще донесат ….

    И така им зле и иначе пак им зле.

  3. .

    популистки изявления спрямо тълпата, айде стига с тия лъжи. всички големи играчи ще са в гонгата само че някои строго и завистно ще си прикриват дейносттите и постиженията си.

  4. Saevar

    е как, най-големя конкурент на М$ в облачната сфера са amazon AWS разбира се че няма да останат назад, нали се опитват да ги догонват, трябва да се поддържа имидж и рекламата да върви…

Коментар