Дигитален скок в столични училища с Google технологии

Учениците имат постоянен достъп до своите учебни материали в сигурен профил в облака
(автор: Виктория Райкова)

6 столични училища предприемат решителна крачка към дигитална трансформация на средното образование, като още от следващата учебна година ще организират учебния процес в свои паралелки по модела „1:1” („Едно към едно”), съобщиха от „Център за творческо обучение”.

Очаква се над 400 ученици от гимназиалните класове да учат със свой персонален хромбук (chromebook). Учениците ще имат постоянен достъп до своите учебни материали, електронни версии на учебници и съвместни проекти, всичко организирано в сигурен профил в облака.

От септември т.г. 19 СУ „Елин Пелин”, 51 СУ „Елисавета Багряна”, 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин”, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” и Национална финансово-стопанска гимназия въвеждат модела „1:1” в част от своите паралелки. Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън” вече от година работи успешно по този модел, а през новата учебна година ще разшири обхвата му в още класове и като иновативно училище.

С въвеждането на „1:1”, училищата, които вече използват най-съвременните облачни технологии, предоставени безплатно от Google за образованието, ще надградят своята технологична грамотност. Моделът е основен в страни като Нидерландия, Швеция и Финландия, които са водещи по дигитална компетентност, а българските училища валидират техния опит, излизайки на челно място в региона.

Българските училища следват опита на водещи в дигитална компетентност държави
(автор: Виктория Райкова)

„1:1” ще даде гъвкави решения на столичните училища за организиране на учебния процес в бъдещето, като ще позволи смислено и балансирано комбиниране на присъствено и неприсъствено обучение. От 2 АЕГ вече се убедиха в предимствата на модела по време на извънредното положение, когато той им помогна да се справят с хаоса, причинен от коронавируса.

До края на 2020 г. се очаква учениците, които учат по модела „1:1”, да бъдат около 5000 в София и още 15000 в цяла България.  Училищата, предприели дигиталната трансформация, се подготвят и за покриване на критериите на световната програма за училища-лидери – Google Reference Schools (Гугъл референтни училища).

Моделът „1:1” дава гъвкави решения за организиране на учебния процес
(автор: Виктория Райкова)

119 СУ, 51 СУ и 2 АЕГ имат подкрепата на Министерството на образованието и науката да изследват модела като нова възможност за организиране на учебния процес, уточниха от „Център за творческо обучение”, който е единственият партньор  на Google Cloud със специализация „Образование” на територията на България.

Центърът подпомага училища в цялата страна за внедряване на дигитални технологии и пакета от приложения Google G Suite, който е безплатен българското образование.

Коментари по темата: „Дигитален скок в столични училища с Google технологии”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А 60 мил лв за хартиени учебници ?

Коментар