Плейофите в efbet Лига започват – какво да очакваме?

Този уикенд стартират плейофите в българското първенство ефбет Лига – решителната фаза на елитната ни футболна дивизия. С няколко срещи бъдат определени шампионът, участниците в Европа, изпадащите отбори и новите членове на елита.

Без съмнение много по-голям интерес у футболните запалянковци у нас будят плейофите в първата шестица. За топ 6 се класираха отборите на Лудогорец, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Левски и Славия. Въпреки че титлата изглежда решена, то борбата за топ 4 и квотите за Лига Европа ще бъде много оспорвана.

Лудогорец може да стане шампион в неделя

Лудогорец излиза срещу Берое в неделя от 16:30 ч. в първия си мач от плейофите в efbet Лига. „Орлите” могат да спечелят девета поредна титла при успех над старозагорци. Лудогорец завърши редовния сезон с повече от категоричен аванс пред конкурентите. Тимът на Павел Върба има 12 точки повече от Локомотив Пловдив и ЦСКА – т.е. нуждае се само от един успех, за да завоюва деветата си титла в историята.

През целия сезон Лудогорец бе доминант във футбола ни. „Орлите” нямат поражение през кампанията, като са записали 18 победи и 8 равенства при голова разлика 46-12. Предстоящият им двубой обаче няма да бъде никак лек. Те се изправят срещу отбора в най-добра форма в лигата – Берое. Заралии имат пет победи в последните си шест мача и демонстрират амбиции за участие в Лига Европа. Берое отказа да влиза във всякакви сметки като победи Черно море с 3;0 у дома в 25-ия кръг на шампионата и се класира за топ 6.

Заралии можеше да изберат и лесния път през втората осмица, за да се борят за седмото място и бараж за Лига Европа, но тимът на Димитър Димитров реши да се бори с най-силните отбори в шампионата. Берое спечели последния си двубой за редовния сезон с 4:2 срещу Славия в София миналата събота и ще излезе със самочувствие на „Хювефарма Арена” в Разград, като ще се стреми да нанесе първо поражение на Лудогорец за сезона и да отложи отварянето на шампанското в лагера на „орлите”.

Вечно дерби с цената на 6 точки

В първия кръг от плейофите на първата шестица в българското първенсто ще се изиграе и Вечното дерби между ЦСКА и Левски. Разликата между двата тима е една точка преди старта на плейофната фаза. До голяма степен този мач е с цената на шест точки, тъй като ако ЦСКА спечели двубоя, то ще дръпне сериозно пред Левски и на 90% ще си осигури място в топ 3 и квота за Лига Европа.

При евентуален успех пък тимът на Левски ще се отдалечи от намиращите се зад тях Славия и Берое, с което ще играе малко по-спокойно до края на сезона. Друг е въпросът до колко „сините” искат да участват в Лига Европа, тъй като новият им собственик Наско Сираков заяви миналата седмица, че е по-добре отборът да се класира за европейските клубни турнири, когато има силен и готов състав.

Битката за Топ 4 ще бъде много интригуваща

Предвид развоя на турнира Купата на България, то и 4-ото място в крайното класиране може да донесе квота за Лига Европа. Битката за Топ 4 в efbet Лига ще бъде изключително интересна. Преди старта на плейофите, отборите от 2-ро до 6-то място са разделени от 7 точки. Големият изоставащ е Берое, който е с 43 пункта, но заралии са само на шест точки от четвъртия Левски, като „сините” ще гостуват в Стара Загора в следващия кръг.

Отборите на Локомотив Пловдив и ЦСКА сякаш изглеждат сигурни за място в топ 4, след като имат аванс към момента. Те са на 5 пункта пред петия в класирането Славия. Локомотив Пловдив приема столичани в неделя и ако спечели срещата, то на практика ще откаже „белите” от топ  3.