Mozilla тества собствена VPN услуга

Нова VPN услуга от Mozilla ще се предлага на пазара срещу месечен абонамент от 5 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Mozilla, разработчик на браузъра Firefox, започна бета тестове на собствена VPN услуга „Firefox Private Network”. Към момента в тестовата програма могат да участват потребители от САЩ, но до края на годината услугата ще стане достъпна и в няколко други региона.

Потребителите могат да свържат към VPN (частна виртуална мрежа) до пет устройства, работещи под управление на Windows, Android или iOS. Засега Mozilla не е обявила поддръжка на платформи macOS и Linux, но планира да направи това в бъдеще.

Достъпът до услугата е на базата на платен абонамент на стойност 5 долара на месец, което е стандартна цена за подобни VPN предложения от други доставчици.

След излизане от фазата на бета тестовете, Firefox Private Network ще стане напълно самостоятелен продукт и ще се предлага под името Mozilla VPN.

В проекта участва и и шведският разработчик на частна виртуална мрежа Mullvad VPN, а свързването става по протокол WireGuard. Потребителите ще ползват услугата чрез сървъри, разположени в 30 държави по света.

Коментар