Сложиха Tesla на последно място в рейтинг за качество

Без да е изследвана напълно, Tesla попадна в рейтинг за качество – на последно място
(снимка: CC0 Public Domain)

Електромобилите на Tesla се появиха в класация за качество на различните марки автомобили в САЩ, заемайки незавидното последно място. Начинът на съставяне на рейтинга обаче поставя под съмнение доколко коректна е оценката на Tesla.

32 марки автомобили фигурират в J.D. Power 2020 Initial Quality Study, а Tesla се появява за първи път в рейтинга. Последното й място се дължи на откритите 250 проблема на 100 електромобила, при среден показател от 166 за автомобилната индустрия като цяло.

Интересни са обаче няколко нюанса, които обясняват анти-постижението на Tesla. Първо, самите съставители на рейтинга признават резултата на Tesla за неофициален. Факт е, че компанията не разрешава на собствениците на нейни електромобили  от 15 щата да участват в подобни изследвания, вкл. в Калифорния, където електромобилите и хибридите са най-разпространени.

Авторите на J.D. Power 2020 Initial Quality Study са изследвали около 1250 автомобила Tesla, главно Model 3, в 35 други щата, което им дава основание да включат Tesla в класацията, макар и неофициално.

Второ, твърденията за проблеми с Tesla имат предимно козметичен характер: потребителите се оплакват от цветови дефекти, лошо прилепнали елементи на тялото един към друг, както и от скърцания.

Това са проблеми, които не влияят по никакъв начин на скоростта и надеждността на автомобила. При други марки автомобили проблемите могат да бъдат много по-сериозни – например, с двигател или трансмисия.

Коментар