Руският процесор Baikal-T1 с поддръжка в Linux ядрото

Процесорът BE-T1000 е първият руски чип с включена поддръжка в Linux ядрото
(снимка: Baikal Electronics)

Baikal-T1 стана първият руски процесор с поддръжка в основния клон на Linux ядрото, съобщи разработчикът Baikal Electronics. Това е признание от световната ИТ общност, подчертаха от компанията.

Версията Linux 5.8-rc1, която излезе преди една седмица с най-големия брой промени в цялата история на Linux ядрото (1 026 178 реда нов код), включва и поддръжка на Baikal-T1 CPU.

На сайта си Baikal Electronics е публикувала всички промени, които компанията е внесла в Linux 5.8-rc1. Сред тях са общ код на ядрото и архитектурата MIPS CPU P5600, таймер MIPS GIC, MIPS CM2 L2 и др.

Някои от предложените промени в подсистемата на Linux ядрото се намират в процес на преглед и се очаква да се появят в Linux 5.9. В частност, ще бъде добавена поддръжка на Baikal-T1 SoC с файлово дърво на устройствата, което включва всички добавени от руския разработчик версии на драйвери.

Интеграцията на процесора в проект от нивото на Linux е признание за Baikal от страна на световната ИТ общност и ще осигури удобство за специалистите, които използват или планират да използват решения на база SoC BE-T1000, коментират от руския разработчик.

BE-T1000 е 28-нанометров процесор с консумация по-малко от 5 вата и размери 25х25 мм. Чипът включва две суперскаларни ядра P5600 MIPS 32 r5, работещи на тактова честота до 1,2GHz, допълнени от 1MB кеш памет от второ ниво.

В едночиповата система са интегрирани контролер на памет DDR3-1600, интерфейси Gigabit Ethernet (два порта) и 10 GbE (един порт), контроллер PCIe Gen.3 х4 и два порта SATA 3.0.

Коментари по темата: „Руският процесор Baikal-T1 с поддръжка в Linux ядрото”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Пожелавам ви го тоя Байкал, със здраве да си го ползвате. Аз съм в почивка за малко, няма да скачам смо зашото сте казали хоп.
    За Saevar специално – ти премести ли се вече в Маскве да програмираш на Линукс за този Байкал и да правиш пачката рубли. При тази преливаща руска любов досега вече поне 3 пъти трябваше.

  2. Saevar

    Фофу явно са го заключили този път много добре в институцията където се грижат за него.. щом още не е дал коментар значи е добре залостен някъде или упоен!

  3. Българин

    Процесори не се използват само в персоналните компютри. Байкал-Т1 има потенциал в много SoC архитектури. Но нямах предвид само конкуренция от страна на Байкал. Китай вече направиха разработки, Тайван също. Напълно логично е при липсата на нови технологии в процесорите, САЩ да бъдат настигнати от другите.

  4. Различен Българин

    Каква конкуренция при ниво 1.2гхц. и кеш 1мб.на Руския процесор в 2020г.
    Това е супер процесор, направо е невъзможен конкурент от останалите производители и дори Интел е невъзможно и нарочно да се опитат да произведат такъв модел от войната.

  5. Българин

    Добре е да има конкуренция при процесорите. Интел нямаха аналог в света доста години, но вече и Китай и Русия създават свои процесори по сходна технология. Дано това повлияе и на цените на процесорите в световен мащаб.

  6. Доларджията

    Фофу, очакваме твой коментар?

Коментар