Разбиха анонимната услуга EncroChat, 746 са арестувани

Престъпният свят беше ударен от британските служби в историческа операция
(снимка: CC0 Public Domain)

В най-голямата си операция срещу престъпни мрежи британските служби арестуваха 746 души, иззеха 2 тона наркотици, 54 милиона паунда и десетки оръжия. Това е резултатът до момента от разбиването на услугата за анонимни комуникации EncroChat, използвана от хакери и наркодилъри.

Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство потвърди, че по време на операцията са прихванати и дешифрирани съобщенията на EncroChat, което в крайна сметка е спомогнало за арестите на 746 души, сред които и служители на реда, както и за изземването на пари, наркотици и оръжия.

Вил ван Гемерт, заместник изпълнителен директор на Европол, заяви на пресконференция в Хага, че хакването на мрежата на EncroChat  „позволи да се спре престъпна дейност, включително насилствени атаки, корупция, опити за убийства и мащабен трафик на наркотици”.

EncroChat е популярна услуга за криптирани комуникации, включително обаждания и съобщения, с около 60 хиляди потребители по целия свят, 10 хиляди от които във Великобритания, отбелязва BBC. Националната агенция за борба с престъпността потвърди, че мрежата е използвана широко за нелегални дейности, разпространение на незаконни стоки, пране на пари и подготвяне на убийства.

EncroChat продава криптирани телефони с гаранция за анонимност и редица специални функции за изтриване на информация. Самите телефони се продават за £900, а абонаментът струва £1350 за шест месеца.

През март органите на реда са намерили начин да приложат технология за прихващане на комуникациите в EncroChat, като оттогава събират информация и се подготвят за арести. Операторите на EncroChat разбират за това едва на 13 юни, като веднага информират своите клиенти, че трябва да изхвърлят телефоните си, но вече е било късно.

Коментар