Windows 10 заработи по-бързо на слаби компютри

Нова функция в Windows 10 повишава производителността на слаби РС чрез GPU ускорение
(снимка: CC0 Public Domain)

Майската актуализация на Windows 10 внесе редица подобрения в операционната система, но едно от тях сякаш остана незабелязано досега. Оказва се, че платформата вече работи по-бързо на слаби компютри.

След инсталиране на ъпдейта, Windows 10 може да управлява интегрирания или дискретен графичен процесор и неговата памет. На теория, хардуерното ускорение посредством GPU трябва да намали натоварването на централния процесор и да повиши производителността както на самата операционна система, така и на игрите.

Най-голям ефект се очаква при компютри и ноутбуци от начално и средно ниво, производителността на които не е висока. Функцията за хардуерно ускорение се активира от настройките на графиката след инсталиране на Windows 10 2004 и изисква рестартиране на компютъра.

Хардуерното GPU ускорение в Windows 10 все още не работи с всички видеокарти. Така например, за моделите Nvidia е необходимо инсталиране на драйвер GeForce Driver 451.48 или по-нов. От видеокартите на AMD се поддържат само Radeon RX серии 5700 и 5600 (дори линията RX 5500 не се поддържа). Intel обещава да осигури поддръжка на GPU ускорението в своите бъдещи драйвери.

Според независими тестове, Hardware Accelerated GPU Scheduling увеличава, макар и незначително, производителността в игрите. Така например, MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming Z показва средно увеличение от 1-2 FPS в различни игри (Doom Eternal, Read Dead Redemption 2) при резолюция 2560×1440 пиксела.

Коментари по темата: „Windows 10 заработи по-бързо на слаби компютри”

добавете коментар...

  1. Гиго

    Урааа

  2. :o)

    Ще бъда кратък – Шнур за Windows 10 🙂

Коментар