CBN: Кризата пълзи и към стабилната ИКТ индустрия

Едно работно място в ИКТ индустрията генерира средно 15 000 лв. данъци
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки очакваните разходи за дигитализация на бизнеса и държавата, ИКТ бизнесът постепенно се сблъсква със спад на продажбите. Кризата пълзи към една от най-стабилните индустрии в страната, сочи експертен анализ.

Общо 277 ИКТ компании в страната получиха одобрение по програмата 60 на 40 за субсидирана заетост (ПМС55) в 23 сесии в периода април-юни 2020. Одобрените субсидии за ИКТ бизнеса досега са за 1618 работни места за март, 2222 за април и 914 за май, според анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

227-те компании от ИКТ бизнеса са 2,7% от всички одобрени в правителствената програма. Субсидираните месечни заплати в индустрията за периода са 4754 или 1,6% от всички, а обемът на отпуснатата субсидия е 2,9 млн.лв. или 2,3% от общата субсидия до момента от 128,6 млн.лв, сочат данните.

ИКТ компаниите, одобрени по програмата, са базирани в 26 населени места, сред които София (153 компании), Варна (18 компании), Бургас (11 компании), Русе (8 компании) и Пловдив (7 компании). Има и от по-малки населени места като Банско, Белослав, Златоград, Карлово, Крумовград, Своге и др.

37% от одобрените компании са от малкия и среден бизнес в страната, а 62% са микропредприятия с под 9 души служители.

На фона на приближаващите 120 000 работни места (ексклузивна прогноза на CBN) в ИКТ бизнеса общият брой работни места в одобрените по програмата ИКТ компании са 6800 или приблизително 5,5 % от общите работни места в ИКТ индустрията в България.

Без съмнение и софтуерният бизнес не е имунизиран срещу кризата, особено компаниите, опериращи предимно на българския пазар, отбелязва CBN. 45 софтуерни фирми с общо 902 служители от 5 области са в програмата до момента. Заявените и одобрени за тях субсидии са за около 400 работни места.

Засега в списъка на одобрените за субсидирани работни места липсват дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове, базирани в България, телекомите и ISP-тата, операторите на хостинг и центрове за данни.

За разлика от производителите на автомобилни части и аксесоари (сектор с големи инвестиционни и производствени капацитети в България), които пострадаха от спиране на автомобилните заводи и веднага се включиха в програмата за субсидиране с около 10 000 работни места, до момента нито една от големите световни софтуерни компании, присъстващи в България (над 20 със служители над 249 човека, според CBN), не се е включила в програмата за субсидирана заетост. Не е ясно обаче до кога и колко и те ще издържат.

Кризата постепенно пълзи към една от най-стабилните индустрии в България и това за съжаление може би е само началото, коментираха от анализаторската компания. Независимо от очакваните разходи за дигитализация на бизнеса и държавата като цяло, намалението на продажбите на ИКТ бизнеса в страната постепенно става факт.

На фона на продължаваща пандемия и очаквана рецесия правителството непрекъснато удължава срока на програмата и е много вероятно тя да премине и в следващата 2021 година, прогнозира CBN. Според агенцията, всички засегнати ИКТ компании в страната трябва да потърсят максимално бързо възможности да се включат в програмата.

При толкова много трудно оцеляващи бизнеси като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт, недвижими имоти, строителство и туризъм каква би била ползата на държавата и данъкоплатците от субсидиране на работни места в ИКТ индустрията? Сметката е съвсем опростена:

Едно работно място в ИКТ индустрията генерира, по оценка на CBN, средно 15 000 лева данъци за консолидирания държавен бюджет (за софтуерния бизнес числото е 24 244 лв. за 2018 г., по данни на CBN), вкл. ДДС, ДП, ДОД и социални и здравни осигуровки. Субсидията от 3 млн.лв. на правителството в заздравяването на ИКТ бизнеси, работодатели на 6800 човека, би осигурило на бюджета възможност за приходи от 102 млн.лв. или разлика в полза на държавните приходи от 99 млн.лв. за година.

„Това е да разполагаш с ИКТ индустрия. В полза на обществото в тези трудни кризисни времена”, заключава анализът на CBN.

Коментари по темата: „CBN: Кризата пълзи и към стабилната ИКТ индустрия”

добавете коментар...

  1. piton

    Хм…

Коментар