Застой в обявите за работа у нас през юни

Предложенията за работа в ИТ сектора са 9% от всички обяви у нас през юни
(снимка: CC0 Public Domain)

След големия ръст на обявите за работа през май (+77% спрямо април) броят на предложенията през юни остава почти непроменен, показват данните от изследване на кариерния сайт JobTiger.

През юни се открояват няколко тенденции на пазара на труда в България:

С водещо дялово разпределение сред предложенията за работа са секторите „Търговия и продажби” (21%), „Хотелиерство и ресторантьорство” (18%) и „Производство” (13%), следвани от секторите „Транспорт и логистика” (9%), „Административни и обслужващи дейности” (9%) и „ИТ” (9%).

С най-голям положителен ръст спрямо предходния месец май са обявите за работа в секторите „Транспорт и логистика” (+29%), „Здравеопазване и фармация” (+20%) и „Хотелиерство и ресторантьорство” (+15%).

68% от предложенията за работа са съсредоточени в големите областни градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Най-напред в тази класация е София с цели 41%, следвана от Варна (9,4%), Пловдив (8,9%) и Бургас, Русе и Стара Загора съответно с по 3% дял от общия брой обяви за работа.

Въпреки наблюдаваната положителна тенденция, общият брой на обявите за работа все още е с 35% по-нисък от този за същия период от 2019 година. Основна причина за това е кризата, породена от пандемията с коронавирус, която засегна редица икономически сектори.

Значително нарасналият брой случаи на положителни проби с коронавирус от последните дни и удължаването на извънредната епидемична обстановка могат да доведат до нови ограничителни мерки, които несъмнено ще окажат своето влияние върху пазара на труда, коментираха от JobTiger.

Коментари по темата: „Застой в обявите за работа у нас през юни”

добавете коментар...

  1. Jobs.bg

    Jobs.bg

Коментар