Хакнаха Twitter акаунтите на Обама, Бил Гейтс, Илон Мъск…

Успешна хакерска атака в Twitter доведе до измами за над 100 000 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакери получиха повече от $100 хил. долара, след като поеха контрол върху страниците в Twitter на известни личности и публикуваха измамни съобщения, които заблудиха наивни потребители на мрежата.

Масираната атака е проведена снощи срещу акаунтите на Бил Гейтс (основател на Microsoft), Джеф Безос (основател и шеф на Amazon), музиканта Кание Уест, бившия президент на САЩ Барак Обама, шефа на Tesla Илон Мъск и много други.

В публикуваните на страниците им съобщения се казва, че те са решили да споделят спестяванията си, като връщат два пъти повече пари от сумата, която всеки ще им преведе в рамките на 30 минути в биткойни: „Ако изпратите 1000 долара, ще върна 2000 долара обратно”, гласи хакерският туит.

Съобщенията останаха на хакнатите страници само няколко минути, след което бяха изтрити. Потребителите в коментарите предположиха, че това най-вероятно е някаква шега, но мнозина решиха да опитат късмета си. Общата сума на трансферите за няколко минути надхвърли 100 хиляди долара.

Twitter реагира бързо, като заяви, че разследва хака, но все още не е известно как атакуващите са получили достъп до потребителските акаунти. ФБР вече се присъедини към разследването.

Преди година хакери проникнаха в акаунта на създателя на Twitter Джак Дорси и публикуваха поредица от съобщения, съдържащи обиди срещу афро-американците, както и антисемитски изявления, отнасящи се до Холокоста, и заплахи от експлозии.

Коментар