Microsoft постави CCleaner в списък с нежелани приложения

Популярната помощна програма CCleaner се оказа нежелана от Windows 10
(снимка: Piriform)

Вграденият в Windows 10 антивирус Windows Defender (Microsoft Defender) вече класифицира популярното приложение CCleaner като потенциално нежелано, става ясно от информация, която се появи наскоро на официалната страница Microsoft Security Intelligence.

CCleaner е помощна програма, предназначена за почистване и оптимизиране на операционната система чрез премахване на ненужни файлове, почистване на системния регистър и т.н. По-рано разработчиците на Windows информираха, че не поддържат програми за почистване на системния регистър и не препоръчват използването им, припомня Bleeping Computer.

„Някои софтуерни продукти, като помощни програми за почистване на системния регистър, предполагат, че системният регистър се нуждае от редовна поддръжка или почистване. Въпреки това неправилната промяна на системния регистър с тези помощни програми може да доведе до сериозни проблеми. Тези проблеми може да изискват преинсталиране на операционната система. Microsoft не може да гарантира, че проблемите, които потенциално биха причинили такива помощни програми, могат да бъдат разрешени без преинсталиране на системата”, се казва в публикацията на Microsoft.

Компанията смята, че софтуерът не трябва да подвежда потребителите, като показва съобщения с неточна или преувеличена информация за състоянието на операционната система, записи в регистъра и други елементи. Microsoft уточнява, че в момента статусът на потенциално нежелано приложение е присвоен само на безплатната версия на CCleaner, тъй като тя подтиква потребителите да инсталират допълнителен софтуер, който не е необходим за самата помощна програма. На първо място, това са други продукти на Piriform, разработчика на CCleaner.

Представител на Piriform коментира, че компанията счита добавянето на CCleaner към списъка с потенциално нежелани приложения за „фалшиво-положително”. В момента разработчиците на CCleaner обсъждат възможните решения на този проблем с Microsoft и се надяват, че ситуацията ще се промени в близко бъдеще.

Коментари по темата: „Microsoft постави CCleaner в списък с нежелани приложения”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И какво от това?
    Отдавна М$ е в списъка ми с нежелани софтуерни продукти.
    Взели че прецакали поредните, дето се опитват да изкарат пари от оправянето на M$ глупостите, каква изненада. По досегашното развитие на нещата можем да очакваме до година-две да има М$ “чистещо” приложение, дето реално ще скапва нещата, както те вменяват за останалите.
    Нищо ново.

  2. Петко

    Разработчикът Pirinform :o)))

  3. Фофу

    “но има една фраза, която не означава абсоютно нищо на български”

    Е пак нали, ти си решил, че няма. Къде има каквото и да е правило, че няма ? Нещо сработило по неправилни причини …

  4. Colombino

    Фофу, в превода може да има нещо фатално ако е на някоя медицинска книга. В случая фатално няма, но има една фраза, която не означава абсоютно нищо на български. За да разбера какво е искал да каже поетът (даже не се сетих, че говори за фолс-позитиви (аз термини не превеждам, ползвам ги директно) ) и дадох пример как би се разбрало какво се има предвид). Иначе в медицината термините също ги знам и ги научих наскоро покрай ковида:
    Склонността на теста да не дава фолс-позитиви (фалшив положителен тест) се нарича (в медицината) специфичност – колкотото е по близо до 100%, толкова по-висока специфичност има теста и по-малко фолс позитиви дава.
    Склонността на теста да не дава фолс-негативи (фалшив отрицателен тест) се нарича чувстивтелност. Колкото чувствителността му отива към 100%, толкова по-малко фолс-негативи дава.

  5. Фофу

    И ти излезе да демоснтрираш върховни умение и пилотажо в английския и терминологията, техническа и медицинска ??

    „фалшиво сработване” – не виждам нищо фатално в превода.

  6. Colombino

    Как пък се сетихте да преведете false positive фалшиво сработване?! Фалшиво сработване не означава абсолютно нищо. Този термин означава, че е направен тест за нещо (например за болест) и тестът е показал наличието на проблем (например вирусна инфекция), но такъв проблем реално няма, тестът е сгрешил в разпознаването.
    Според производителя, разпознаването на програмата му като нежелана е фалшиво-положително.

Коментар