ИТ предприемачи обучаваха студенти как се стартира бизнес

Водещи предприемачи от технологичния сектор у нас посветиха български студенти в това как се стартира ИТ бизнес, в рамките на първата по рода си конференция Start UP IT. Сред лекторите бяха мениджъри, участвали активно в създаването на сегашния облик на българския ИТ бранш, включително Николай Горчилов и Виктор Францес, съоснователи на Орбител, Виктор Пенев, съосновател на Нетинфо, Костадин Йорданов, съосновател на Бианор и др. Конференцията Start UP IT се проведе на 16 май, събота в ректората на Софийския университет „Климент Охридски“. Организатор е Start UP Foundation, Златен спонсор на събитието е СуперХостинг.БГ, а сребърни спонсори – инвестиционният фонд NEVEQ, минерална вода Devin и доставчикът на ERP решения за малки и средни фирми Алое Ко.
За да стартираш ти трябва силен екип, който е по-важен от добрата идея; една година стартъп е равна на 10 години университет; а за да успееш, трябва силно да искаш да промениш света – това са част от изводите, направени от участниците във форума. "Най-важни са ценностите. Трябва да бъдете до последно верни на своите ценности и да търсите хората, които ги споделят. Въпросът не е в това какви ценности ще си напишем на плаката, а какви са нашите собствени ценности" – убеден е Виктор Францес, който посочи, че идеите за бизнес са в "ефира" и трябва само подходящата нагласа, за да бъдат уловени. Според него една идея може да хрумне почти по едно и също време на няколко човека, които не са свързани по между си. "Когато имаш велика идея, не ти пука дали е криза или разцвет. Ти не можеш да спиш!" – добави още съоснователят на телекомуникационната компания Орбител, която днес е сред водещите оператори в България.
Калоян Георгиев от All telecoms посочи, че кризата е добро време, за обмисляне на идеите. "Повечето IT идеи нямат нужда от финансиране. Можете да започнете да ги осъществявате и след това да търсите финансиране" – добави той и дори заяви, че е „По-добре някой да открадне идеята ти, ако ти не можеш да я реализираш, но нека тя да излезе на пазара."
Дилян Павлов, съосновател на Netage Solutions пък посъветва студентите да използват времето в университета, за да изградят контакти, като участват в студентските клубове и лабораториите на Start UP Foundation. "Хората, които ще успеят, са тези, които искат да променят света" – заяви по време на конференцията Виктор Пенев, съосновател на водещата Интернет медийна група Нетинфо. Той посочи, че категорично не би инвестирал в идея, която ще е много печеливша, но няма потенциала да промени света.
Конференцията събра над 300 млади хора, интересуващи се от възможността да стартират ИТ бизнес. Събитието е част от поредица конференции, организирани от Start UP Foundation, сред които е и очакваният през есента форум Start UP 2009. Според ръководителя на организацията Валентин Алексиев, главната цел на инициативите е събуждане на предприемаческия Дух сред младите хора в България и подкрепа за онези от тях, които вземат трудното решение да стартират собствен бизнес. "Да започнеш работа е по-лошо от това да фалираш, защото дори не си опитал да промениш живота си“ – твърди Валентин и добавя, че който иска да учи какво е бизнес, трябва да отиде в университет, а който иска да прави бизнес, просто трябва да стартира.

Коментар