Crew Dragon върна успешно астронавтите на Земята

SpaceX осъществи първото приводняване на американски космически кораб от 45 години насам
(снимка: НАСА)

SpaceX и НАСА отново влязоха в историята, като успешно завършиха своята мисия Demo-2. Апаратът Crew Dragon, първият космически кораб на SpaceX за полети с хора, се върна на Земята след изстрелването си на 30 май, когато астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли бяха доставени на МКС, където останаха през последните два месеца.

Crew Dragon завърши цялата мисия без инциденти: изстрелване, скачване с МКС, откачване, влизане в атмосферата и кацане в напълно автоматизиран режим. Астронавтите останаха в безопасност през целия полет. Последният етап включваше приводняване на капсулата с Бенкен и Хърли в Мексиканския залив, където астронавтите бяха взети от спасителния кораб SpaceX GO Navigator.

След успешното приключване на мисията ще бъде направено всичко необходимо, за да се гарантира, че Crew Dragon и ракетата-носител Falcon 9 са напълно сертифицирани в съответствие със стандартите на НАСА: цялата мисия ще бъде „разглобена” от началото до края и всички идентифицирани недостатъци на SpaceX ще трябва да бъдат отстранени. Но едва ли ще има големи пречки за сертифицирането, съдейки по изпълнението на мисията Demo-2.

Заслужава да се отбележи, че това е първото приводняване на американски космически кораб от 45 години насам – за последно екипажът на космическата станция Skylab направи това през 1974 г., докато „совалките” кацаха на специални писти. Приводняването беше гледано едновременно в YouTube канала на НАСА от около половин милион зрители.

Следващата стъпка на Crew Dragon е редовна доставка на американски астронавти до МКС и връщането им на Земята. След спиране на програмата за космически совалки американците използваха за тази цел услугите на Русия. Първата от предстоящите мисии, наречена Crew-1, трябва да се осъществи в края на септември. Трима космонавти на НАСА и един на JAXA (Япония) ще бъдат доставени на МКС. Между другото, потенциално Crew Dragon може да изведе до 7 души в орбита наведнъж.

SpaceX стана първата частна компания, която извежда хората в орбита. Вероятно Boeing ще бъде следващата, тъй като в момента разработва пилотиран Starliner за многократно използване по програма за комерсиални пилотирани космически кораби, спонсорирана и финансирана от НАСА.

Коментар