LibreOffice 7.0 – нова версия с редица подобрения

LibreOffice е най-популярната алтернатива с отворен код на Microsoft Office
(снимка: The Document Foundation)

Излезе нова версия 7.0 на офис пакета с отворен код LibreOffice. Разработчиците са добавили редица нови възможности и подобрения във функционалността на популярния пакет, който е алтернатива на Microsft Office.

На първо място, софтуерната библиотека за векторна графика Cairo е заменена с графичния енджин Google Skia с ускорение на базата на API Vulkan за по-добра производителност. Енджинът е реализиран с подкрепата на AMD и зададен по подразбиране във версията на LibreOffice за Windows.

Skia е 2D графична библиотека с отворен код, която предоставя общи API (приложни програмни интерфейси), които работят на различни хардуерни и софтуерни платформи и се прилагат за текстове, фигури и изображения.

Друга новост във версия 7.0 e поддръжката на OpenDocument (ODF) 3.1 – отворения и стандартизиран формат за документи в LibreOffice. Най-важните подобрения са цифровите подписи на документи и криптирането на XML на базата на OpenPGP. Разработката на функциите на ODF 1.3 беше финансирана от дарения за The Document Foundation.

Разработчиците наблягаг и на подобрената съвместимост с файлове на Microsoft Office, вкл. docx, xlsx и pptx. Така например, docx файловете вече се запазват във версии на Microsoft Office 2013/2016/2019, а не в режим на съвместимост с Office 2007. Могат да се експортират xlsx файлове с имена на таблици по-дълги от 31 знака. Подобрен е филтърът за импортиране и експортиране на pptx файлове.

Други промени в пакета като цяло включват новия стил на иконата Sukapura по подразбиране в macOS, нови фигури в галериите (стрелки, диаграми, икони и други), ефекти на блясък и меки ръбове на обектите.

В допълнение, приложението Writer получава по-лесен за използване навигатор с повече контекстни менюта, поддръжка на полупрозрачен текст, показване на отметки в текста, номериране с попълване на списъците, подобрена работа с цитати и апострофи.

На свой ред електронната таблица Calc се сдобива с нови функции за генериране на произволни числа и клавишни комбинации за автоматично сумиране. Приложенията Impress и Draw сега поддържат полупрозрачен текст, а PDF файловете – размери по-големи от 500 см.

Даунлоуд: LibreOffice 7.0

Коментар