Мултимедийната индустрия преживява нова дигитална промяна

Netflix експериментира с нови функции, които са посрещнати остро от творческата общност
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро стана ясно, че Netflix вече ще позволява на хората да избират скоростта, с която гледат видео на своя телефон или таблет – чрез нови контроли за възпроизвеждането на съдържание. Този ход разбуни духовете в света на медиите и изкуството, но не само: той показва, че медийната индустрия преживява нова голяма дигитална промяна.

Netflix ще позволява на всеки зрител с мобилно устройство да гледа видео със скорост 0.5x или 0.75x за забавено гледане и 1.25x или 1.5x за ускорено гледане. Това обаче не са първите опции от този вид. YouTube позволява на хората да забавят гледането до 0,25x от оригиналната скорост и да ускорят до два пъти спрямо нормалното възпроизвеждане. Опциите за управление на скоростта на гледане са налични и за изтеглените заглавия, които хората са запазили за гледане офлайн.

Абонатите трябва да определят скоростите на възпроизвеждане за всяко отделно заглавие, което искат да гледат, подчерта Netflix. Функцията няма да е активна за всички заглавия, които даден абонат пожелае да гледа. Така няма вероятност някой „случайно“ да превърти още едно видео с по-голяма или по-малка скорост.

Медийната индустрия недоволства

Netflix обяви, че тества функцията, още през 2019 г. Тогава това решение бе посрещнато остро от творческата общност. Актьорът Арън Пол и режисьорът Брад Бърд се изказаха категорично срещу решението на Netflix да въведе контроли за скоростта на възпроизвеждане. Режисьорът Джуд Апатов коментира през октомври, че „дистрибуторите не бива да променят начина, по който се представя съдържанието“.

Екипът на Netflix подчерта редица функции, чрез които се опитва да угоди на творческата общност, за да гарантира, че качеството на съдържанието не е накърнено. Това включва и автоматично коригиране на „височината на звука при по-бързи и по-ниски скорости“, според търговското дружество.

„Ние имаме предвид опасенията на някои творци“, заяви говорител на Netflix, цитиран от The Verge. „Ето защо ограничихме обхвата на скоростта на възпроизвеждане и изискваме от абонатите да променят скоростта всеки път, когато гледат нещо ново“.

Творческата общност разбираемо настоява нейната работа да се разглежда по специфичен начин. Ето защо Кристофър Нолан например отказва да показва филмите си другаде, освен в киносалон. Но методите на дистрибуция се промениха през последните няколко десетилетия и тази промяна на индустрията е необратима.

Публиката приветства промяната

Човек би се запитал кой би искал да гледа филм ускорено? Оказва се, че много от младите хора, свикнали да „сканират“ съдържанието онлайн, предпочитат по-високите обороти. Мнозина например слушат подкасти с по-висока скорост на възпроизвеждане. Гледащите видео в YouTube също често „прескачат“ или предпочитат двойно по-голяма скорост.

„Функцията е много желана от членовете ни от години“, пише Киела Робисън, вицепрезидентът на Netflix по иновации в продуктите. „Най-важното е, че нашите тестове показват, че потребителите ценят гъвкавостта, която предоставяме, независимо дали преглеждат любимата си сцена или забавят нещата, защото гледат със субтитри, или имат проблеми със слуха“.

Оказва се, че сдруженията на глухите и слепите по света приветстват новите функции за възпроизвеждане. Тъй като надписите могат се забавят (и ускоряват), за да прилягат на кадрите, новата функция може да помогне на глухите хора, които може би предпочитат надписите с малко по-ниска скорост, според Хауърд А. Розенблум, изпълнителен директор на Националната асоциация на глухите в САЩ.

От друга страна, много незрящи хора „могат да разберат и оценят аудио, възпроизвеждано с много по-бързи темпове, отколкото това, което може да е удобно за повечето зрящи хора“, заяви Еверет Бейкън, член на борда на Националната федерация на слепите.

Коментар