Тръмп подписа забраната на TikTok в САЩ

Разработчикът на TikTok е пред ултиматум в САЩ – или продава, или напуска пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Заканата на Доналд Тръмп от миналата седмица да забрани TikTok в САЩ вече е факт. Президентът подписа документ, наречен „Заповед за противодействие на заплахите от TikTok”, който блокира транзакциите, свързани с разработчика на мобилното приложение за кратки видеа – китайската компания ByteDance.

Заповедта влиза в сила след 45 дни. В същото време Сенатът на САЩ гласува забрана за използване на TikTok на устройства, собственост на правителството и неговите служители.

Под ударите попада и популярният месинджър WeChat, който е собственост на китайския гигант Tencent. На него е наложена същата забрана, а това ще има сериозни последици, тъй като Tencent активно инвестира в много американски компании.

Китайците изцяло или частично притежават PUBG Mobile, Riot Games (League of Legends), Forticite Epic Games и Activision Blizzard. Подразделението Tencent Films участва в редица филмови проекти, включително Терминатор. Същото важи и за музиката: Tencent има позиции в Spotify, Universal Music Group и Warner Music.

WeChat не е особено популярен в САЩ и забраната на месинджъра няма да създаде голям проблем, но според анализатори, това може да е просто първата стъпка в атака срещу Tencent.

В „заповедта за противодействие” на Доналд Тръмп забраната се обосновава с „извънредното положение в страната по отношение на веригите за доставки на информационни и комуникационни технологии и услуги”. В документа се посочва също, че приложенията могат „да се използват за дезинформационни кампании в полза на Китайската комунистическа партия”.

Президентът на САЩ е загрижен също за това как TikTok „автоматично събира огромно количество информация за своите потребители, включително за мрежовата активност, като например данни за местоположение, история на сърфиране и история на търсенето”. Тоест, по същество Тръмп е притеснен, че TikTok прави това, което правят и останалите социални платформи.

В началото на седмицата Microsoft обяви, че преговаря за закупуване на американския бизнес на TikTok и възнамерява да финализира сделката до 15 септември. Забраната на Тръмп влиза в сила малко по-късно, така че ако Microsoft не успее да се договори с ByteDance, китайската компания ще разполага с около седмица, за да вземе друго решение.

Коментари по темата: „Тръмп подписа забраната на TikTok в САЩ”

добавете коментар...

  1. :)

    Тоя палячо не се наигра ….

  2. Saevar

    бях фен на перуката и като го избраха се изкефих ама той се оказа много по тъп и от Буш, незнам кви са му идеите…

  3. Anonymous

    САЩ срещу Китай

    Пекин с остро предупреждение към Тръмп, напрежението в Южнокитайско море избухва

  4. Anonymous

    САЩ изпращат 250 хиперзвукови ракети в Южнокитайско море.

  5. Anonymous

    Напрежението в Южнокитайско море нараства.

    Очаква ли се сблъсък Китай – САЩ ?

Коментар