40% по-малко са обявите за работа това лято

Обявите за работа това лято са намалели драстично спрямо миналата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Предложенията за нови работни места през юли са намалели с 9% спрямо предходния месец, сочи анализ на JobTiger. Сравнени обаче с нивата на публикуваните обяви преди началото на пандемията – намаляването им е с 20%, а спрямо юли 2019 г. се наблюдава осезаем спад от цели 40%.

През юли са отчетени по-малко предложения за работа във всеки от основните сектори, като с най-голям спад спрямо предходния месец са „Хотелиерство и ресторантьорство” (-21%) и „Здравеопазване и фармация” (-19%), следвани от „Строителство” (-11%) и „Административни дейности” (-11%).

Изключение е секторът „Счетоводство, одит и финанси”, при който се наблюдава лек ръст от 2% в публикуваните обяви през юли спрямо юни.

Дяловото разпределение на предложенията за работа остава почти непроменено спрямо предходния месец, с водещи сектори „Търговия и продажби” (21%), „Хотелиерство и ресторантьорство” (16%) и „Производство” (14%), следвани от секторите „ИТ” (9,4%), „Транспорт и логистика” (9,4%) и „Административни и обслужващи дейности” (8,5%).

На ИТ сектора се падат 9,4% от предложенията за работа през месец юли (източник: JobTiger)

По градове, с най-голям дял от предложенията за работа е София – с цели 43% от общия брой. Дяловото разпределението на публикуваните обяви в останалите областни градове е: 9,4% за Варна, 8,9% за Пловдив, 3,4% за Бургас, 3,1% за Русе и 2,3% за Стара Загора. Общо, предложенията в изброените градове представляват 70% от всички публикувани свободни позиции в страната през юли 2020 г.

Икономиката не е започнала своето възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията с коронавирус, но към причините за по-ниския брой обяви през изминалия юли спада и летният отпускарски сезон, в който традиционно предложенията за работа са по-малко, коментира JobTiger.

Изглежда, че засиленото в последните месеци предлагане на работа в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство”, предхождащо туристическия сезон, е достигнало своя пик, като намалелият брой обяви в този сектор през юли оказва допълнително влияние върху общия брой предложения.

Коментари по темата: „40% по-малко са обявите за работа това лято”

добавете коментар...

 1. Пантьо

  Всичко ще се оправи след като селяните престанат да се срамуват от своята бит, култура, произход и манталитет. Най-големите селища да се обяват за села от градски тип. Да се възроди земеделието от селското съсловие и прогреса ще тръгне за България.

 2. Голата Маха

  То изобщо труда е вреден затова толкова много хора не искат да работят.
  Критикуваме циганите ама и българите не остават по-назад оградските селяни заселени по няколкото останали големи града от селски тип.

  България не случайно е в такова положение страна на циганите на безработните и безделниците по кръчми, заведения и жални и гладни за почивки. Да си почиват от почивката.

 3. ха

  То както е казал народа от тази работа на село не се става богат, а гърбат.

 4. Anonymous

  На село има много работа, но градските селяни не искат да работят земеделие и производство.

Коментар