Мрежа от Android смартфони ще засича земетресения

Google превръща Android смартфоните в мрежа за откриване на земетресения
(илюстрация: Google)

Google разкри план за ново полезно приложение на смартфоните под управление на Android. Умните устройства ще могат да засичат земетресения и да издават ранни предупреждения на потребителите.

Разгръщането и поддръжката на традиционна инфраструктура за засичане на земетресения е трудно и скъпо занимание. Смартфоните, които са на разположение на всеки човек днес, могат да се справят с това предизвикателство без допълнителни разходи.

Смартфоните могат да се използват не само за известия при възникване на земетресение, но и да поемат цялата отговорност, включително наблюдение на сеизмичната активност.

В първия случай службите за геоложко проучване (USGS) и управление на извънредни ситуации в Калифорния (Cal OES) изпращат сигнали за земетресение на устройствата с Android от мрежа от над 700 сеизмометра ShakeAlert. Дори няколко секунди ранно предупреждение са от полза, давайки време на хората да заемат по-безопасно място.

Разгръщането на наземна сеизмометрова мрежа обаче не е целесъобразно във всички области. Затова Google предлага да се използват смартфоните като сеизмични сензори.

Работейки заедно, смартфоните по целия свят ще формират най-голямата мрежа за засичане на земетресения. Акселерометърът, който е стандартно вграден в оборудването на смартфона, позволява откриване на вибрациите на земната кора.

Чрез комбиниране на данни от голям брой устройства, сървърът ще може да установи, че се случва земетресение. Мрежата ще заработи през следващата година, като обхване не само Калифорния и САЩ, но и други страни и региони.

Коментар