НАСА пратила на Марс робот за генериране на кислород

Роувърът Perseverance трябва да кацне на Марс през февруари 2021 г.
(източник: NASA/JPL-Caltech)

В края на юли НАСА изстреля ракета към Марс, която носи най-новия роувър Perseverance. Съдейки по публикуваната информация, марсоходът ще достави на Червената планета интересни устройства, включително робот за генериране на кислород.

Устройството се нарича „Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment” или накратко MOXIE. По замисъла на разработчиците, роботът ще се занимава с производство на кислород, необходим за живота на хората, директно от атмосферата на Марс, съобщи Business Insider.

Задачата на MOXIE е изключително важна за бъдещите човешки мисии и евентуалното колонизиране на Червената планета. Липсата на кислород на Марс е един от най-сериозните проблеми, с които ще се сблъскат първите експедиции до Марс.

Съдейки по наличната информация към момента, MOXIE ще събира въглероден диоксид от атмосферата на Марс, след което ще разделя по електрохимичен път молекулите му на CO (въглероден окис) и атомен кислород. Молекулите на последния ще се комбинират за получаване на годен за дишане O2.

Компонентите на генератора на кислород MOXIE, изпратен на Марс
(източник: BatteryIncluded on Wikimedia Commons)

Кислородът е полезен, но труден за пренасяне товар при космически мисии. Заема много място и е малко вероятно астронавтите да могат да занесат достатъчно кислород за дишане на Марс, камо ли да заредят космическите кораби за дългото пътуване до дома.

Това е проблемът, който MOXIE търси да реши. Роботът с размер на автомобилен акумулатор е приблизително 100 пъти по-малък от бъдещия модел на устройството, което учените се надяват един ден да изпратят на Марс, може би през 2030-те години.

Тъй като MOXIE е малко експериментално устройство за доказване на концепцията, то няма да произвежда много кислород. Ако всичко върви добре, апаратът ще генерира около 10 грама кислород на час, или колкото количеството кислород в 1,2 кубически фута земен въздух. За сравнение, хората се нуждаят от около 19 кубически фута въздух на ден.

Коментар