Huawei имал план да стане независим от САЩ чипмейкър

Санкциите на САЩ подтикват Huawei спешно да организира собствено производство на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei е готов да започне производство на собствени чипове, без да използва американско оборудване и технологии, твърди публикация на Gizchina, която се позовава на видео репортаж, излъчен по RT America.

Според източниците, китайският технологичен гигант скоро ще обяви план за създаване на собствени полупроводникови чипове, за производството на които няма да са необходими американски хардуер и технологии.

Huawei работи активно в тази насока, като се очаква производството на собствени чипове да започне в края на 2020 г. По този начин компанията ще конкурира директно чипмейкъри като Samsung, TSMC, Intel и др.

Очевидно Huawei прибягва до този ход, за да заобиколи санкциите на САЩ, които блокираха достъпа й до американски продукти и технологии, включително и от партньорски компании.

По силата на санкциите, наложени от правителството на САЩ, компании като тайванската TSMC вече не могат да изпълняват поръчки за чипове на Huawei. Забраните се разпростряха и върху веригата за доставки на компоненти за Huawei.

Подобни ограничения принуждават Huawei да организира в най-кратки срокове собствено производство на чипове. Но появилите се в медиите информации за готовността на компанията да произвежда чипове все още не са потвърдени офциално.

Коментари по темата: „Huawei имал план да стане независим от САЩ чипмейкър”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    До ха:
    Прави го много бързо, защото няма никакво време, Китай стават доста силни, даже бих казал, че са доста закъснели. Ако бяха почнали 2-3 години по-рано това нямаше да стане, щеше да е даже много по-плавно.
    Фирмите от Китай щяха да се разпределят във Виетнам, Малайзия, Филипините, Индия, Тайланд и другите наоколо и така щеше да е пак същото за търговски вериги, и големите играчи САЩ, Европа, Япония, Канада, Австралия, без да имам един голям и силен играч в лицето на Китай.

  2. ха

    Те и Apple като САЩ-ска фирма изпищя, като Тръмп ги караше да правят iPhone в САЩ. Така че, не само на китайските фирми им е трудно без САЩ-ски технологии, но и на САЩ-ските фирми им е трудно без китайски фирми за производство.

    Тук не говорим за кой е по-по-най, а за тясната обвързаност, която си е точно по САЩ-ски модел. Добре, че Тръмп най-накрая троши този модел, но лошото е, че го прави много бързо…

  3. Фофу

    Димитър Иванов отговорът е много лесен. 100 след подобна случка, човечеството щеше да отново в пещерите и каменните колиби и щяха да рисуват със секачи образите на другарите ЛеЛин, Сталин и Путин и да им се кланят.

    Сибир щеше да пренаселен, сещай се с защо.

    Събота щеше да работен, срещу заплащане, но един месечно щеше да е лелинска,без.

  4. Димитър Иванов

    САЩ и Китай са зло, въпроса тук е кое е по-малкото зло и другия въпрос, ако да речем и двете ги нямаше, какво щеше да бъде?

  5. Фофу

    А, бре. Тепърва да станели независими … Е, нали оревахте света бе рубладжии колко били САЩ назад и колко били напред китайците. Боже колко сте жалки.

  6. ха

    С всякакво качество можеш да продаваш, стига да е съобразено с цената. Но ако минат на по-големи нанометри (както пишеше в една друга статия тук), то вероятно трябва временно да започнат да продават лаптопи и таблети, защото за смартфони няма да са конкурентни.

  7. Димитър Иванов

    Не се знае кога и какво ще пусне Huawei. Какво ще е качеството и потребителите дали ще го изберат. В днешно време ако загубиш 1 година в технологичната част значи си почти умрял и може да продаваш само на вътрешни държавни организации. Пълна победа за САЩ не значи да няма повече никога Huawei, а просто да ги спъне.

  8. Българин

    Нещата, които четем по новините са неща, които корпорациите знаят от години по-рано. Още като имаше наченки на началото на икономическата война, беше ясно, че всеки трябва да е готов да оцелява самостоятелно. САЩ се опитват да спрат растежа на Китай и ползваха последния си коз – забрана за ползване на американски технологии за полупроводникови елементи. Преди 5 години САЩ нямаха конкурент в областта – Интел и АМД бяха години напред в технологиите. Сега вече имат минимално предимство и тази забрана само показва слабостите на САЩ. Хуавей ще пусне собствен процесор до няколко месеца и тогава какви остават възможните ходове на САЩ във войната?

  9. Браво!

    Много добре казано. Където “демократичния ботуш” стъпи – от държавата остава територия изсмуквана от “наши” компании. Демокрацията е за “вашите”, а ползите за “нашите”.

  10. Тагар

    Ами дано да извадят нещо новаторско на пазара, че да го раздвижат в наша полза. А и санкциите на кило много ме дразнят – хем демокрация и свободен пазар, хем болшевишки прийоми… лицемерие!

  11. Димитър Иванов

    Даже и да няма обявени санкции от САЩ сега, даже и да няма никакви новини около Huawei за собствено производство още преди 1 година след всички постепенни атаки на САЩ по отношение най-вече на Китайските технологични компании, съвсем ясно стана на къде ще отидат нещата. Естествено, че още тогава са почнали по-сериозно да мислят в тази посока на всяко едно ниво!

  12. Anonymous

    Среден род е най-правилно да е безполово 😉 Хувейя похвално и за пример е. Когато някой гази мачка и пречи всъщност злото което правят върху тази компания е за добро. Успех в изграждането на пълна независимост. Видяхме како е псевдо свободен пазар на запада. Като нагазиш интересите на някого просто забрави за свободата, правото на свободен пазар и конкуренция.

  13. Anonymous

    “Huawei имала”

    “Huawei е готов”

    Накрая в мъжки или в женски род е Huawei?

Коментар