Мобилно приложение за бягане ангажира треньори олимпийци

Освен здравословно, бягането може да е приятно и интересно
(снимки: CC0 Public Domain)

Българско мобилно приложение дава шанс на бегачите да тренират с едни от най-добрите състезатели на дълги разстояния в България и участници на Олимпиадата в Рио – Милица Мирчева и Йоло Николов.

Целта на основателите на Vitesse Running е била да създадат приложение, което дава висока добавена стойност както на любители, които тепърва започват, така и на вече по-сериозно занимаващи се с бягане ентусиасти.

Виртуалният треньор в едноименното приложение създава план за потребителите според нивото им и дните, в които са посочили, че искат да бягат, и го адаптира според представянето им.

Тренировките в плана могат както да запалят начинаещи и да им докажат, че бягането може да бъде разнообразно и интересно, така и да подготвят професионалисти за състезания.

„Основният проблем, който бегачи на различно ниво срещат, е, че макар повечето мобилни приложения да им дават подробна информация и статистика, тя не е анализирана достатъчно. Така потребителите не могат да я използват, за да подобрят резултатите си”, сподели Мартин Марков, съосновател на Vitesse Running.

Приложението стъпва на всички данни, които могат да бъдат събрани от устройствата, и ги анализира с помощта на изкуствен интелект. След това поднася информацията под формата на съвети за бягане, които в бъдеще ще стават все по-персонализирани, допълни Марков.

Vitesse Running има над 100 тренировки за бягане с различна интензивност и натоварване. Те са разделени в няколко категории и са подходящи както за начинаещи, така и за хора, които се подготвят за 5К, 10К, полу-маратон или маратон.

Тренировките са дело на професионалните атлети Милица Мирчева и Йоло Николов. Милица е участник на Олимпиадата в Рио, където се класира на 108-мо място в маратона и става първата българка, която го завършва на Олимпийски игри.

Освен професионален бегач, Йоло Николов е най-добрият треньор на дълги бягания в България. Той е специалист в изготвянето на тренировъчни планове и програми.

„Включихме се в проекта, защото той е абсолютно уникален по рода си и цели да подготви хора на всякакво ниво да постигнат целите си по най-ефективния и индивидуален начин”, коментира Милица.

Ралица Иванова, съосновател на компанията, се надява Vitesse Running да запали повече хора по бягането, като им даде един лесен за използване инструмент, който да им покаже колко приятно и интересно може да е то всъщност.

Коментар