Конкуренти на Tesla обединяват сили

Пикапът Nikola Badger ще влезе в производство през 2022 г. с помощта на GM
(снимка: Nikola)

General Motors обяви стратегическо партньорство със стартъпа за електрически камиони и пикапи Nikola. Като част от подписаното споразумение, General Motors ще получи дял от 2 милиарда долара (11%) в младата компания и ще произвежда пикапа Nikola Badger.

Nikola Badger, чието производство трябва да започне през 2022 г., ще използва акумулаторна система Ultium на General Motors и технология Hydrotec за горивни клетки. Освен това партньорството предвижда General Motors да е ексклузивен доставчик на горивни клетки за бъдещите камиони Nikola от клас 7/8.

След публикуване на новината котировките на двете компании рязко се покачиха. Акциите на Nikola поскъпнаха с 45%, а ценните книжа на General Motors добавиха 11% към стойността си.

В допълнение към дела си в стартъпа, General Motors си запазва правото да назначи един директор в борда на директорите на Nokola в замяна на услугите си. Мери Бара, изпълнителен директор на General Motors, заяви, че сътрудничеството ще помогне на компанията да внедри своите батерии и системи с горивни клетки.

„Разширяваме присъствието си в множество масови EV сегменти, като същевременно увеличаваме мащаба, за да намалим разходите за батерии и горивни клетки и да подобрим рентабилността. В допълнение, прилагането на електрифицираните технологични решения на General Motors към класа на тежките превозни средства е друга важна стъпка в реализирането на нашата визия за бъдеще с нулеви емисии”, коментира Мери Бара.

Чрез прехвърляне на производството към General Motors, един от най-големите автомобилни производители в света, Nikola се надява по-бързо да влезе като сериозен играч на пазара за електрически превозни средства.

Коментар