Турция тества успешно „летяща кола”

„Летящата кола” Cezeri е проектирана и произведена от турски инженери
(снимка: Baykar Defense)

Турската компания Baykar Defense обяви, че е провела успешни изпитания на „летящата кола” Cezeri, както самите разработчици предпочитат да я наричат. Макар че външно, возилото изглежда по-скоро като голям дрон.

Cezeri е проектирана и произведена от турски инженери. По време на изпитанията прототипът с тегло от 230 кг е издигнат на височина 10 метра. „В близко бъдеще планираме да създадем по-усъвършенствани прототипи и ще извършваме полети с човек на борда”, казва Селчук Байрактар, главен технологичен директор на компанията.

Плановете предвиждат летящата Cezeri да се издига на височина до 2000 метра, като същевременно развива скорост до 100 километра в час. Самите разработчици обаче разбират, че ще мине много време, преди „летящата кола” да навлезе на пазара.

На Cezeri ще са необходими още 10-15 години, за да достигне етапа на комерсиализация, казва Селчук Байрактар, цитиран от Hurriyet Daily News. Компанията представи Cezeri на изложението Teknofest в Истанбул, което е посветено на технологиите и аерокосмическата техника.

Колата е кръстена на Исмаил ал Джазари, известен мюсюлмански инженер и ерудит от 12 век. Компанията Baykar, основана през 1984 г., произвежда военни и граждански безпилотни летателни апарати, симулатори, системи за управление и авионика.

Коментари по темата: „Турция тества успешно „летяща кола””

добавете коментар...

  1. Технологичен Потребител

    Браво! А “нашите” се опитват да внушат, че правят нещо “уникално” като показват как се строят магистрали! Докато корупцията и кражбите са на власт, България никога няма да си върне името на ТЕХНОЛОГИЧЕН ГИГАНТ!

  2. bbb

    Това не прилича на никаква кола, а на дрон или хеликоптер.

Коментар