Затвор по финландски: Обучават на AI умения

Затворници във Финландия усвояват дигитални професии, докато излежават присъдите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Един затвор в Турку, град в южната част на Финландия, се е превърнал в полигон на нов проект за интелигентни технологии. В някои отделения на затвора има лаптопи и таблети. Те са се появили там с цел затворниците да четат новините, да смятат и да изкарат курс по… изкуствен интелект.

Курсът първоначално е разработен в Университета в Хелзинки като по-достъпна версия на въведението в учебната програма за изкуствен интелект за студентите по компютърни науки. Целта на проекта, подкрепен от финландското правителство, била да информира поне един процент от населението на страната за основите на изкуствения разум.

След като сама е изкарала курса, Пиа Пуолака – ръководител проекти в Агенцията за наказателни санкции (правителствената организация, отговаряща за затворническата система на Финландия), започнала да обмисля дали програмата може да бъде пусната в поправителните заведения. Пуолака написала предложение до агенцията си. Така през май 2019 г. курсът бил добавен към одобрения списък с уебсайтове, достъпни за затворниците в Турку.

Затвор по финландски

Във финландската система „отворен затвор” няма врати и ключалки. Вместо килийни блокове с решетки или стъклени прозорци, затворниците остават в общежития, оборудвани с достъп до интернет.

Обитателите в по-конвенционалните „затворени” затвори могат да кандидатстват за престой в един от 11-те отворени затвора във Финландия. Адвокатите казват, че този модел е от съществено значение за рехабилитацията на затворниците и намалява шансовете им да се окажат отново зад решетките след освобождаването.

Благодарение на иновативния модел рецидивите са малко: само един от трима освободени финландски затворници се озовава отново с присъда, отбелязва в публикация по темата Wired.

Предизвикателството „изкуствен разум”

„В началото на излежаването на присъдата си мислех, че в затвора може да има само кофти неща. Мислех си, че всъщност животът свърши”, казва затворник на име Мати, записал се за програмата. Той излежава присъда за убийство. „Но мисля, че трябва да се даде шанс на хората. Това е най-важното”.

„Бях добър в математиката в училище и това ме заинтригува”, споделя един от десетте затворници, които са преминали курса още с пилотната група на затвора в Турку за обучение по изкуствен разум. „Но това е напълно различно от нещата, които съм учил преди”.

Програмата е предизвикателство за всички. „Първоначално имаше проблеми около защитната стена на затворническата система за достъп до интернет. Връзките, които затворниците трябваше да използват, не бяха в белия списък и трябваше да генерираме имейл адреси, които затворниците да използват”, спомня си Пуолака.

От друга страна, тъй като това е технически университетски курс, Reaktor – техническата консултантска компания, която помага за разпространението на курса – се е заела да разработи система, за да позволи на затворниците да получават университетски права и да посещават други обучения.

Дигиталните умения за реинтеграция

Финландското правителство е възприело схемата като начин за подпомагане на затворниците да се реинтегрират в обществото и най-вече на пазара на труда в частта „дигитални професии”, след като напуснат затвора.

„Често затворниците остават извън развитието на тези области, а икономиката се променя толкова бързо, че когато хората напуснат затвора, те излизат в напълно нова работна среда”, казва Меган Шайбле, която е директор на програмата в Reaktor. „Този курс е еднакво достъпен за всички”.

„Би било добре да понаучим малко”, казва друг затворник на име Мика. „Има затворници, които са били освободени и са се върнали отново тук, и те казват съвсем в прав текст, че навън не можеш да се справиш – че всичко е толкова различно, всичко е толкова компютъризирано”.

Схемата ще бъде въведена в още затвори във Финландия, а Шайбле се надява, че университетът и Reaktor ще могат да използват всички събрани данни за успеха на затворниците, за да се прецени какво може да се подобри в бъдеще.

„Не бихте искали да оставите тези умения в ръцете на няколко елитни програмисти”, обяснява специалистката. „Вместо това е по-добре да… дадете на хората знания и език да решават този род проблеми, които тепърва ще ги засягат”.

Коментари по темата: „Затвор по финландски: Обучават на AI умения”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Дори и без тази инициатива ИТ фирмите са като затвори. Има Продуктови мениджъри, надзиратели супервайзори, QA контрольори гъвкави agile методологии за изтезание на ИТ специалистите.

  2. ха

    Къде бях чел преди време – може би за САЩ. На времето направили някаква социална програма, чрез която затворниците на които им остават малко от присъдата имат право на голямо количество телефонни разговори, за да се социализират и чрез последните да могат да си подсигурят по-лесно работа след като излязат. В крайна сметка е засечено, че “технологията” била ползвана за организиране на някакъв голям банков обир или нещо от този сорт и била премахната…

  3. Anonymous

    Голяма далавера е безплатна храна, общежитие, охрана и интерсена работа с AI технологии.

    Пишете какво престъпление трябва да направя да ме приемат за постоянно там?

  4. Anonymous

    Само това ни трябва престъпници да правят A.I.! Гледали сме Робокоп 2…

  5. vlady

    Далеч по-ефективен модел е разработен в Русия примерно Черния Делфин, Белия Лебед, Вологодската Петица, Снежинка и т.н. – учат затворниците да ходят наведени напред с ръцете зад гърба с белезници, да докладват редовно какви престъпления са извършили, да изпълняват всяко нареждане на гражданина началник и т.н.

Коментар