Решено: САЩ блокират TikTok и WeChat от неделя

Белият дом задълбочи санкциите срещу Китай с блокиране на две популярни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Приложенията TikTok и WeChat на китайските компании Bytedance и Tencent ще бъдат забранени за изтегляне в САЩ от неделя, съобщиха от администрацията на Доналд Тръмп. Решението идва след седмици на спекулации и усилия на американските и китайските власти да постигнат споразумение, което ще позволи на услугите да продължат да работят в САЩ.

„Днешните действия за пореден път доказват, че президентът Тръмп ще направи всичко по силите си, за да гарантира националната ни сигурност и да защити американците от заплахите на китайската комунистическа партия”, заяви американският министър на търговията Уилбър Рос, цитиран от CNET.

„По указание на президента предприехме значителни действия за борба със злонамереното събиране на лични данни на американските граждани, като същевременно популяризираме нашите национални ценности, демократични норми, основани на правилата, и агресивно прилагане на американските закони и разпоредби”, допълни министърът.

Бъдещето на TikTok в САЩ е неясно от началото на това лято, след като Тръмп изказа опасения, че китайската компания-майка ByteDance може да бъде принудена да предоставя данни за американски потребители на китайското правителство. ByteDance, от своя страна, твърди, че съхранява потребителски данни в САЩ с резервно копие в Сингапур. Компанията увери, че няма да предоставя данни на китайското правителство, ако това бъде поискано от нея.

На 6 август Тръмп подписа изпълнителна заповед, която забранява транзакции с WeChat в САЩ, наричайки месинджъра, собственост на китайския гигант Tencent, „значителна” заплаха за националната сигурност.

Президентът призова ByteDance да продаде TikTok, ако не иска да бъде забранена в САЩ. Той прегледа и евентуалната сделка между Oracle и ByteDance, която ще направи американската компания „доверен доставчик на технологии” за TikTok в САЩ, способен да адресира опасенията за националната сигурност.

Уилбър Рос заяви днес, че заплахите, идващи от WeChat и TikTok, са сходни, но не идентични, като добави, че и двете представляват „неприемлив риск за националната ни сигурност”. По неговите думи, забраните, обявени днес, ще защитят потребителите в САЩ, като елиминират достъпа до приложенията и значително намалят тяхната функционалност.

От неделя Министерството на търговията забранява „всяко предоставяне на услуга за разпространение или поддръжка на мобилни приложения WeChat или TikTok, съставен код или актуализации на приложенията чрез онлайн магазин за мобилни приложения в САЩ”, както и „всяко предоставяне на услуги чрез WeChat мобилно приложение с цел превод на средства или обработка на плащания в САЩ”.

Допълнителни забрани ще влязат в сила в неделя за WeChat и на 12 ноември за TikTok, включително забрана на „услуги за хостинг в интернет, позволяващи функционирането или оптимизирането” на приложенията и забрана за използване на съставния код, функции или услуги на мобилните приложения във функционирането на софтуер или услуги, разработени и/или достъпни в САЩ”, гласи информацията от Министерството на търговията.

В съобщението се отбелязва също, че забраните в заповедта срещу TikTok могат да бъдат отменени, ако компанията успее да отговори на опасенията за националната сигурност до 12 ноември. ByteDance, Tencent и китайското посолство във Вашингтон все още не са коментирали заповедта.

Коментари по темата: „Решено: САЩ блокират TikTok и WeChat от неделя”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Някой да не си помисли за Facebook, Google, Microsoft какви неща могат да правят щом им свирне американските държавни служби. По тази логика като отговор трябва да бъдат забранени извън територията на САЩ и тогова ще стане весело :-)))

 2. Anonymous

  Голяма праз! Целият свят не живее в америка!
  Щом искат да се изолират и ограничават.
  В останалата част от света има също все още живи хора, които ще си позват каквото си искат.

 3. ха

  Ще се научат накрая как се правят нещата, като изградят “USA Great Wall”. Да само, че ще са опашкари и в тази технология.

 4. Anonymous

  flipchat

 5. Anonymous

  resso

 6. Anonymous

  aptoide

Коментар