TikTok ще я има в САЩ, сделка в последния момент

Услугата за кратки видеа TikTok се размина със забраната да работи в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания ByteDance успя да се споразумее с американските инвеститори и власти за сделка с TikTok, така че услугата за кратки видеа да продължи да работи на територията на САЩ. Oracle и Walmart ще получат 20% дял в новосформираното дружество TikTok Global, съобщи Блумбърг.

Седалището на новата компания ще бъде в Тексас, а споразумението предвижда отваряне на 25 хиляди работни места в САЩ. Изпълнителният директор на Walmart Дъг Макмилън ще бъде един от петимата членове на борда на TikTok Global.

Първоначално делът на Walmart в капитала на компанията няма да надвишава 7,5%, а други 12,5% ще отидат при Oracle, която ще действа като „доверен технологичен партньор”. Този статут предполага не само съхранение на потребителските данни на сървъри на Oracle в САЩ, но и правомощие на компанията да контролира програмния код и неговите промени.

ByteDance ще запази 80% от TikTok Global. Регулаторите приеха аргумента, че 40% от акциите на ByteDance са собственост на американските инвестиционни компании Sequoia Capital, General Altantic и Coatue Capital, което означава, че TikTok Global ще бъде 53% собственост на американски инвеститори.

Същите тези компании трябва да предоставят капитал на TikTok Global преди първичното публично предлагане на акции, което ще се проведе в рамките на една година от датата на сделката. След IPO-то делът на американските инвеститори трябва да се увеличи.

Разработчиците на ByteDance ще запазят контрол над алгоритъма за препоръки, който китайските власти не желаят да изнасят. Остава и китайската страна да одобри създаването на TikTok Global, но според информирани източници, не би трябвало да има проблеми в тази посока.

Забраната за американските компании да взаимодействат с услугата TikTok, която би попречила на потребителите в САЩ да свалят приложението, считано от днес, няма да влезе в сила, тъй като условията за сделката са удължени с една седмица.

Друго искане от страна на американските власти е за вноска от 5 милиарда долара във фонда за образование, която TikTok Global трябва да направи след IPO-то. Това е вид компенсация, на която Доналд Тръмп разчита за попълване на бюджета на страната от сделката с TikTok.

Коментари по темата: „TikTok ще я има в САЩ, сделка в последния момент”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Да, червеног_зите макаци са много обидчиви.

  2. Anonymous

    Фофу, ти успешно изпълняваш ролята на кварталния идиот в Тех Нюз. Поздравления!

  3. Фофу

    Брей два пъти заработиха надница червеног_зите макаци. Плюха, че нямало да стане, сега че станало.

  4. Иво

    Вълкът сит ли е сега ?

Коментар