Новият хит в уеб измамите: „нарушили сте карантината”

Информационната празнота е плодородна почва, в която измамите покълват бързо и сполучливо
(снимка: CC0 Public Domain)

Случаите на коронавирус по целия свят се увеличават отново и ситуацията е благодатна за всички, които печелят на гърба на пандемията. Оказа се, че новият хит в онлайн измамите са фишинг писмата, които съобщават за нарушена карантина – и, естествено, говорят за глоба.

Преди 10 дена Андрю Хокинс получава странен имейл на служебната си поща. „Бихме искали да Ви информираме, че във вчерашния ден са регистрирани три Ваши напускания на дома в нарушение на наложената Ви карантина. Към Вашата сметка в gov.us е добавена глоба от $59”.

Андрю, подобно на други свои колеги, работи от къщи в условията на изолация, но не е карантиниран, разказва за случая The Verge. Затова бързо се досеща – това ще да е новият хит в уеб измамите: съобщение, че „сте нарушили карантината”.

В писмото Андрю е приканен да посети уеб адрес, който изглежда съвсем легитимно: „www.gov.us/coronavirus/penalty-payment/tracking” за повече информация. Но всъщност само изглежда така; всички знаем, че активна уеб връзка може да бъде вградена в какъвто и да е текст. В крайна сметка се оказва, че поканата към Андрю с привиден уеб адрес „www.gov.us” всъщност го води към su.onamoc.comano.us – домейн, който няма общо с правителствените служби и който е създаден с цел измама.

Мнозина американци, сред които и въпросният Андрю, са силно разгневени. Те смятат, че правителството не взема достатъчно крути мерки за спиране разпространението на заразата. Измамният имейл ги вбесява и заради това, че можеше правителството да се е „стегнало” и да е започнало да прилага повече мерки срещу пандемията.

Екранна снимка на писмото, която Андрю публикува онлайн, предизвиква порой от бурни реакции и коментари. Отговорите на стотици хора варират в изумителни диапазони.

„Като нищо бих платил $59, за да мога да излизам от къщи три пъти на ден”, казва един. „По дяволите, надявах се този уеб адрес да беше истинска уеб страница”, пише друг. Повечето са гневни, че реално няма действително стриктен контрол над карантинираните и техните излизания от домовете. Други се присмиват на наивниците, повярвали за миг, че може да има подобна система за мониторинг.

Измамите на тема коронавирус стават все по-разнообразни и все по-оригинални. Една друга често срещана схема е свързана с разпращането на писмо, което се представя за важно съобщение от медико-диагностична лаборатория.

„Резултатите от последния ви тест за COVID-19 са готови”, пише в писмото. „За достъп до вашите резултати, моля, влезте в акаунта, който сте създали по време на регистрацията си. Ще трябва да използвате потребителското име и паролата, които сте генерирали за личния си акаунт…”. Това е последвано от активна връзка, която пренасочва към измамен сайт, нямащ нищо общо с лаборатория.

Пандемията на коронавируса е „манна небесна” за измамниците, които не пропускат възможността да се възползват от объркването и страха на хората, за да ги тормозят и да се доберат до пари. На фона на новия ръст на случаите на Covid-19 всеки иска да знае всичко за вируса – откъде е тръгнал, наистина ли е създаден в лаборатория, как се разпространява в края на краищата, кога наистина ще има ваксина – но много малко от тези въпроси имат действителни отговори.

Информационната празнота е плодородна почва, в която измамите покълват бързо и сполучливо. Реалността е, че нито една държава до момента не е въвела система, с която да следи излизанията на карантинираните и да им изпраща писма с нотификации колко ще ги глоби за напускане на дома.

В някои страни карантинираните биват проследявани чрез смарт гривни, поставени на китката или глезена, но никъде няма практика да се изпращат електронни писма с детайлни справки кой колко е глобен. Още по-малко пък има насоки за електронно плащане към бюджета. Затова внимавайте, ако получите подобно писмо!

Коментар