Уеб изнудването вече е смъртоносно

Пациентите на немска болница бяха изложени на сериозен риск след хакерска атака, има и починал
(снимка: CC0 Public Domain)

Неправилно насочена хакерска атака е сринала информационната система на голяма болница в Дюселдорф. Пробивът е засегнал всички ИТ системи лечебното заведение, а жена, която се нуждаела от спешен прием, е починала, след като била пренасочена към болница в друг град.

Системите на Университетската клиника в Дюселдорф са сринати миналия четвъртък, съобщи NBC News. Разследващите са установили, че източникът на пробива е хакерска атака към уязвимост в „широко използван комерсиален софтуер”.

В резултат на пробива ИТ системите на болницата се сринали постепенно и служителите на лечебното заведение загубили достъп до пациентските данни. Всички спешни пациенти били пренасочени, а плановите операции отложени. За съжаление една жена от спешните пациенти е починала на път за болницата, към която е пренасочена.

От лечебното заведение казват, че „няма конкретно искане за откуп”. Според властите, няма индикации, че данните са безвъзвратно загубени. ИТ системите са рестартирани постепенно.

В доклад на министъра на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия се казва, че 30 сървъра на болницата са били криптирани миналата седмица и е получена бележка за изнудване, оставена на един от сървърите.

Бележката – която е призовавала адресатите да се свържат с похитителите, но в която не е била посочена каквато и да е конкретна сума – е адресирана до Университета „Хайнрих Хайне”, към който принадлежи болницата в Дюселдорф.

Полицията в Дюселдорф е установи контакт с изнудвачите и им е съобщила, че засегната е болницата, а не университетът. След това извършителите на атаката са оттеглили писмото си и предоставили цифров ключ за дешифриране на данните. Според доклада на министъра на правосъдието, след това е загубен контактът с извършителите.

Прокурорите започнаха разследване срещу неизвестните извършители по подозрение за непредумишлено убийство, тъй като пациент в животозастрашаващо състояние, който е трябвало да бъде откаран в болницата миналия петък вечерта, е бил препратен в болницата във Вупертал, приблизително на 32 км от болницата на Дюселдорф. Лекарите не са могли да спасят жената и тя е починала.

Коментар