Известни са най-опасните заявки за търсене




Списък с най-опасните заявки за търсене в уеб публикува компанията McAfee.

Експертите по сигурност са анализирали 2658 популярни ключови думи и 413 хиляди уникални URL адреса. Всяка фраза или ключова дума е проверявана в петте най-използвани американски търсачки – Google, Yahoo, Live, AOL и Ask.

Търсенето на текстове на песни и безплатно съдържание е най-вероятната заплаха за заразяване с вредоносни програми, показва изследването. Най-безопасно пък е търсенето в сайтове за медицина и здраве.

Ключовите заявки за търсене са анализирани по два параметъра: максимален риск от всички резултати по заявката (maximum risk) и максимален риск от най-опасния сайт в резултатите от търсене (category risk).

Всеки четвърти потребител рискува да стане жертва на кибер мошеници или да получи зловреден код при търсене на текст на песен (26,3%). Това означава, че ако последва линка в резултата от търсене, потребителят може да попадне на вредоносна програма или да бъде изложен на фишинг или друг тип кибер мошеничество.

Фрази, съдържащи думата "безплатно" (free), са опасни за 21,3% от потребителите.

При вариациите на търсене с използване на 12 ключови думи, най-опасни са се оказали "скрийнсейвъри", "безплатни игри" и "работа от вкъщи". Най-малко опасни пък са "Барак Обама", "данъци" и "виагра".

Наличието на черни списъци със заявки за търсене говори за по-дълбок проблем. През октомври миналата година кибепрестъпниците успяха да подчинят на своите интереси резултатите от търсене по топ заявки в Google и чрез тях да заразят потребителите с фалшиви кодеци.

Киберпрестъпниците бързо се адаптират към динамичната и постоянно обновяваща се структура на глобалната мрежа, като използват масово "черни" SEO технологии. Неотдавна група хакери от Украйна, възползвайки се от паниката около свинския грип, пуснаха черна SEO кампания на тази тема, в която бяха ангажирани стотици домейни.

Масовите кампании от подобен род включват стотици хиляди взаимосвързани новини, видеоклипове и записи в блогове, задействани по едно и също време в интерес на определена група лица. По такъв начин, търсенето по определена дума или фраза прави потребителят участник в мащабна вредоносна атака.
 

Извън САЩ популярните сред американците заявки за търсене крият още по-голяма опасност, отчита McAfee.

Коментар