Угаснаха и последните надежди за Windows 10 на смартфони

Проектът Windows Phone не намери продължение в плановете на Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Проектът Windows Phone приключи отдавна, но някои ентусиасти продължиха да се надяват, че Microsoft все пак ще предложи версия на Windows 10, оптимизирана за смартфони. Не, подобно развитие не влиза в плановете на компанията.

Microsoft прекрати работата по оригиналния джобен компютър Andromeda през 2018 г., за да се съсредоточи върху мобилните устройства под управление на Android. Ентусиастите продължават да подават петиции, призоваващи Microsoft да пусне мобилни телефони с Windows, но компанията няма планове за съживяване на оригиналния проект Andromeda и пускане на Surface Duo устройства с Windows 10.

Като „последния гвоздей в ковчега” на идеята „Windows за смартфони” се тълкува решението на компанията да премахне от Windows 10 кода на GUID (глобално уникален идентификатор), който е свързан с телефонните обаждания. GUID се използва от разработчиците и Microsoft за изпълнение на процеси или скриптове, съобщи Windows Latest.

По-конкретно, Microsoft е премахнала кода GUID Cellular LineFactory в компилацията на Windows 10 под номер 19569. Именно този код е отговорен за поддръжката на телефонни разговори в Windows. Това е ясен сигнал, че компанията скъсва окончателно с идеята Windows за мобилни устройства.

Коментари по темата: „Угаснаха и последните надежди за Windows 10 на смартфони”

добавете коментар...

  1. McCloud

    От облака ще се звъни, таман за АНС

  2. Anonymous

    НА МНОГО ОТВОРЕН СЕ ПРАВИШ НО ! ПИЧ НЕ ВЪРВИШ!!

  3. САШО

    УИНДОРС! СЪСИПА НОКИЯ ЛУМИЯ!ТАЯ СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ ОТ КОМПЮТЪРИТЕ!

  4. ха

    Anonymous, това помитане за което говориш ще е с много по-глобални мащаби, а няма да засегне само мобилните устройства. Вероятно и облачните хранилища ще бъдат пометени замествани от нов вид такива. Така MS дефакто пак ще е губещ… Иначе може би MS можеха да заработят още и на мобилния пазар, защото помитането за което говориш е с твърде неясна времева рамка – може да стане след 10 години или дори 20…

  5. Anonymous

    Много мъдро и добро решение. Бъдещето не е на тези сегашни мобилни устройства.

    Следваща вълна при радикална смяна на хардуера, чиповете и архитектурата целият наличен софтуер за мобилни устройства ще бъде пометен и ще отиде на боклука.

    Толкова е наситен пазара с мобилните, кратки срокове на живот, некачествени хардуер и софтуер, липса на стандарти не си заслужава. Хората ще се уморят и пазара изхаби и ще се наложи съвсем нов преход и скок загробвайки тоя хаос от ненужни масови апове и системи.

  6. Qwerty Yop

    Значи, те губят, защото бъдещето е на мобилните устройства, а уиндоус на мобилно устройство щеше да улесни милиони потребители на тази платформа!

Коментар