Развийте IT кариерата си в Съдърланд

Съдърланд, един от най-големите работодатели в България, продължава да се разраства и предлага възможности за кариера в IT сферата в локациите си в София, Варна, Бургас и Пловдив. Проведохме интервю с Динко Вълканов, Technical Lead, който сподели повече за атмосферата и работата в голяма технологична компания като Съдърланд.

На каква позиция сте в Съдърланд и от колко време сте част от компанията? Разкажете за проекта, в който работите?

В компанията съм от почти 2 години. Започнах като „фронт лайн” технически инженер за Veritas с португалски език. В момента съм Technical Lead, не само за португалския, но и за другите екипи. Според мен, Veritas е един от най-техническите проекти, до които съм имал допир в моя професионален опит. Необходимите познания, които са нужни за всекидневните ни задължения засягат изключително широк набор от области. Това от своя страна създава възможност за непрестанно изучаване и придобиване на опит в различни технологии на най-високо ниво. Също така фактът, че проектът обслужва клиенти на корпоративно ниво във всички страни в света говорещи френски, немски, испански и португалски език, допълнително превръща работата в изключително предизвикателна в множество отношения.

В ежедневната си работа се докосваме до всяка една сфера от информационните технологии, споделя Динко Вълканов, Technical Lead в Съдърланд
(снимка: Съдърланд)

Какво е да работиш като Technical Lead в Съдърланд? Какво Ви харесва най-много във Вашата работа?

Намирам работата си като Technical Lead като всичко друго, но не и скучна. Човек на  подобна позиция трябва винаги да е най-добре запознат сред своя екип с продукта, който поддържа. Сега работя с казусите на целия екип и трябва винаги да мога да съдействам на колегите при нужда. Това, което най-много ми харесва, е възможността да работя върху повече технически казуси. Комбинацията от решаването им, предаването на опита ми на по-новите колеги и изграждането на сплотен екип от колеги са част от предимствата на тази позиция.

С какви технологии работите ежедневно?

Може да се каже „всякакви” – докосваме се до абсолютно всяка една сфера от информационните технологии – хардуер, фърмуер, операционна система, сторидж и облачни решения за съхранение на данни. Продуктът, който поддържаме, е свързан с бекъп, което ни дава възможност да се докоснем до различни видове бази данни, виртуализация, сториджи. По време на анализа на казуса често имаме допир до комуникации и мрежи, като самата работа се извършва на различни операционни системи, най-често Microsoft Server или RedHat.

Каква е атмосферата в компанията и как се чувствате като част от нея?

Може би доста подходящо описание би било „цветна и разнообразна”, имайки предвид динамичния вид на всекидневната работа, интересните и разнообразни клиентски казуси, с които се сблъскваме всеки ден, както и екипите ни, които се състоят от кадри от няколко различни националности. Като част от нея мога да кажа, че се чувствам доста добре. Един вид като парче от цветна мозайка.

Как протича един работен ден на техническия инженер?

Най-хубавото при нас е, че сами можем да си организираме деня. Започваме с преглед на заявките, влезли в системата. Приоритизираме и анализираме казусите, разглеждаме различни решения и предоставяме план за действие на клиентите. Непрекъснато четем технически статии, за да надграждаме знанията си и да можем да предоставим най-доброто решение на клиентите ни.

С офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна, Съдърланд е един от най-големите работодатели в България. Компанията отваря врати в страната през 2008 г. и оттогава до днес екипът ѝ достигна над 2500 служители. Ако искате да станете част от екипа от технически инженери в Съдърланд, кандидатствайте тук.