НАСА нае Nokia да изгради LTE на Луната

Лунните обитатели може да общуват през LTE мрежа към 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато НАСА се завърне на Луната, някъде през 2024 г., тя ще иска астронавтите да имат ефективен и надежден начин за общуване. Ето защо агенцията се обръща за помощ към пионера в мобилните комуникации Nokia.

Тази седмица НАСА заяви, че ще предостави на финландската компания сумата от 14,1 милиона долара за изграждане на 4G LTE клетъчна мрежа на лунната повърхност, предаде Engadget.

Според източник от агенцията, клетъчната услуга на Луната ще позволи комуникация между лунните бази и астронавтите, които изследват повърхността на земния спътник. Освен това услугата ще осигури възможност на агенцията да комуникира с космически кораби.

„С финансирането на НАСА, Nokia ще изследва как наземната технология може да бъде модифицирана за лунната среда, за да поддържа надеждни високоскоростни комуникации”, казва асоциираният администратор Джеймс Ройтер, цитиран от United Press International.

Договорът с Nokai е част от $370-милионното финансиране на проекта Artemis, който НАСА обяви тази седмица. Голяма част от парите отиват за компании като SpaceX и United Launch Alliance.

Това не е първият опит на Nokia да пренесе LTE на Луната. Още през 2018 г. компанията си партнираше с немската космическа фирма PTScientists и британския телеком Vodafone в мисия за завръщане на мястото на кацане на Аполо 17.

Като част от проекта, Nokia и Vodafone планираха да изградят LTE мрежа на Луната, която щеше да изпрати видео с висока разделителна способност на хората на Земята, но мисията така и не започна.

Коментари по темата: „НАСА нае Nokia да изгради LTE на Луната”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Nokia мигрира сървърите си в Google Cloud.

Коментар