Може ли Microsoft да замени Windows с Linux?

Загърбването на Windows за сметка на Linux от страна на Microsoft има голям смисъл, смятат експерти
(снимка: CC0 Public Domain)

Дали не е време да видим Microsoft Linux? Подобен ход би бил от полза и за Microsoft, и за ИТ професионалистите, и за потребителите и общността на Linux, твърдят двама ИТ анализатори – Джак Уолен и Стивън Дж. Вон-Никълс. Наскоро те и колегата им Ерик С. Реймънд лансираха идеята, че сме близо до „последната фаза на настолните войни”. Според тях, следващата логична стъпка е да видим Windows интерфейс върху Linux ядро.

Загърбването на Windows за сметка на Linux има голям смисъл, твърдят специалистите в публикация на Tech Republic, особено като се има предвид колко усилено работи Microsoft върху подсистемата на Windows за Linux. Пълният преход е най-логичното продължение, според тях.

Microsoft Linux – най-доброто решение

В едно далечно минало голямата дойна крава за Microsoft беше софтуерът – по-точно Windows заедно с Microsoft Office. Но, както при всичко в технологичната индустрия, еволюцията върви бързо. Технологичните компании, които отказват да се развиват, просто изчезват от пазара. Еволюцията се случва и с Microsoft. Един пример е Microsoft Azure. Облачната услуга, както и AWS и Google Cloud, са огромни движещи сили в постоянно променящата се ИТ индустрия. Azure се превърна в новата световна дойна крава на Microsoft.

Компанията, която някога „държеше юздите” на пазара на десктопа системи, сега има основание да иска да преобрази света на десктоп софтуера. Това е най-логично да стане чрез Linux. Но този Linux, от който компанията се нуждае, според Вон-Никълс, е огромен скок напред, от космически мащаб: той ще улесни много живота на всички участници.

„Става дума за гмуркане дълбоко във водите на Linux. Забравете за настолна Linux версия с Windows 10 интерфейс, работещ върху ядрото на Linux. Признайте, че Microsoft Linux може да е най-доброто решение за днешния свят”, казва той.

Една пълноценна Linux дистрибуция, пусната от Microsoft, би означавала по-малко стрес за всички участници на пазара. Корпорацията може да насочи усилията си за разработка на настолната Windows 10 система в посока създаване на десктоп среда, която би била по-стабилна, надеждна, гъвкава и доказана.

Microsoft може да избере измежду произволен брой настолни средни, според вкуса си: GNOME, KDE, Pantheon, Xfce, Mint, Cinnamon… списъкът е огромен. И тази десктоп среда може да роди нещо, което е много по-адекватно на това, от което потребителите имат нужда.

Не е край на разработването

Всичко това не означава, че Microsoft ще се отърве от разработването. Компанията ще трябва да допринесе значително и за Wine, за да гарантира, че всичките ѝ продукти работят безпроблемно със слоя за съвместимост и се въвеждат в операционната система по подразбиране, така че крайният потребител да не трябва да прави нищо допълнително, за да инсталира Windows приложения.

Нуждата от Defender

Наред с това екипите от разработчици на Microsoft навярно ще искат да пренесат Windows Defender в тази нова дистрибуция. Защо? Крайните потребители все още се нуждаят от защита от фишинг измами, писма със злонамерени URL адреси и други видове атаки.

Обикновеният потребител на Windows може да не осъзнае, че комбинацията от Linux и практики за безопасна употреба е много по-сигурно решение от Windows 10 с Windows Defender. Затова пренасянето на Windows Defender в Microsoft Linux би било добра стъпка за запазване на комфорта на потребителите.

Същевременно потребителите ще се радват на удобствата на новата среда: няма да им се налага да се борят с ежедневните неприятности, идващи от операционната система Windows. Актуализациите са по-плавни и по-надеждни, системата е сигурна и надеждна.

Печеливша комбинация за Microsoft, потребители и ИТ професионалисти

Microsoft прави всичко по силите си, за да мигрира потребителите от стандартния клиентски софтуер към „облака” и софтуера като услуга. Сега дойната крава са уеб-базираните услуги на абонаментна база. Всички потребители на евентуалния MS Linux ще могат да работят с Microsoft 365 и всеки друг софтуер като услуга, който фирмата предлага – всичко това при комфорта и сигурността на операционната система Linux.

Това, според тримата ИТ експерти, е печеливша комбинация за Microsoft и потребителите, тъй като Windows ще им спести традиционните си главоболия, като същевременно ще получават надеждно решение. Ако желае, Microsoft може да използва KDE или която и да е друга графична среда за Linux по такъв начин, че крайното решение да не е много по-различно от интерфейса на Windows 10.

В крайна сметка за редовите потребители може изобщо да не стане ясно, че техният нов софтуер – „Windows 11” – вече не е истински Windows, а е Linux.

От своя страна, ИТ професионалистите биха отделяли по-малко време за справяне с вируси, злонамерен софтуер и проблеми с операционната система – и повече време за поддържане на мрежата (и сървърите, които поддържат мрежата).

Сега е моментът

Много хора могат да сметнат, че тази идея е пълна лудост, казва Джак Уолен. „Но ако наистина се замислите, еволюцията на Microsoft Windows сочи точно в тази посока. „Защо да не спестим време и да преминем директно към следващия етап в играта, което би означавало успех за всички участници? Сега е времето за Microsoft Linux”.

Коментари по темата: „Може ли Microsoft да замени Windows с Linux?”

добавете коментар...

  1. Tam nqkoi si

    И windows и Линукс си имат плюсове и минуси това,че не го харесваш не означава ,че трябва да го наричаш усран.Защото ако не можеш да направиш разлика между двете ОС а си налагаш тъп*то мнение ще ме извиняваш ама си много пр*ст.

  2. Мехмет

    Линух чикибойци пак налазиха. Тъпо но коментират.

  3. Anonymous

    Мине ли Microsoft в open source смятайте всичко за унищожено. Стратегията на Microsoft EEE Embrace Extend Extinguish това е масови оръжие за поразяване и пълно унищожение.

  4. Иво

    Всеки ден ползваш Линукс без да знаеш.В статията става дума за ядро.

  5. fg

    Светът върви към Open-Source софтуер и хардуер

  6. fg

    Пари да ми дават Win 10 няма да си го сложа

  7. Anonymous

    Това ще унищожи напълно Linux и ако това основанта и единствена цел подобно решение има смисъл. За пазара и потребителите ще е лошо няма да има алтренатива, няма конкурентни системи няма развитие ИТ бизнеса ще затъне в блато.

  8. Anonymous

    Linux e за кошници с 24мв рам.

  9. Rosticus

    Тези пичове са прекалили с тревицата 🙂

  10. Ники

    А е земете се спрете с тоя усран Линукс пробвал съм 5 6 пълен ташак и си седя на windiws

  11. Anonymous

    що цитирате некви луди и расжъждавате еи така дето никога не сте програмирали за линукс и за уин , не може еи така да се загърби 30 години и трилиони наляти в уин софтуер

  12. LINDOWS

    Или MS LINDOWS, ако се върнем няколко години назад, към едно спечелено от MS съдебно дело

Коментар