Разработчиците имат нужда да преглътнат голямото си его

„Ние, разработчиците, трябва да знаем, че обратната връзка е нещо много ценно. Всяка критика, всяко съобщение за грешка е дар за нас”, коментира Джеф Фриц по време на конференцията DevReach
(снимка: Jeff Fritz / Twitter)

Измежду всички „меки” умения и посоки на личностно развитие на софтуерните специалисти, за които толкова много се говори напоследък, има едно, което е основополагащо и е важно да бъде забелязано: нуждата програмистите да преглътнат огромното си его. В това е убеден Джефри Фриц – специалист в .NET технологиите и програмните инструменти на Microsoft, който от повече от година води рубрика за писане на код на живо – „The Live Coders” в Twitch.

Джеф Фриц казва, че той самият е „счупил” егото си, пишейки код на живо в Twitch (снимка: Jeff Fritz / Twitter)

„Разработчиците имат своеобразно чувство на собственост, на притежание спрямо кода, който създават. Ако някой им каже, че има грешка в този код, те много силно се засягат”, обясни Фриц в разговор по време на конференцията DevReach 2020, организирана виртуално тази година от Progress.

Тестовете на софтуера и докладите за грешки (т.нар. bug reports) са задължителни при създаването на всякакви видове приложения. Егото на програмистите обаче ги „кара да „приемат твърде лично” всяко съобщение за грешка. Те се засягат. Това ги настройва негативно, отбранително, войнствено.

„Това поставя на дневен ред въпроса дали ще се „цупиш”, барикадиран зад негативната си нагласа към доклада за грешките, или действително искаш да създадеш нещо полезно, което хората да използват и да са доволни?”, коментира Фриц. Начинът, по който разработчиците приемат критиката към сътвореното, не бива да е подвластен на самолюбието и разбирането, че „каквото съм създал, то е съвършено и няма грешка”, убеден е .NET специалистът.

Фриц казва, че той самият е „счупил” егото си, пишейки код на живо в Twitch. „Когато пишеш код на живо, съвсем обичайно е да направиш грешка – да размениш букви, да пропуснеш нещо. Хората, които те слушат и наблюдават, реагират – обаждат се, пишат в чата – казват ти, че имаш пропуск. Много е важно как ще реагираш на тази обратна връзка: дали ще се разсърдиш или ще се усмихнеш и ще речеш, „ха, добре че го забелязахте навреме, за да го оправя”, разказва уеб-лекторът.

„Ние, разработчиците, трябва да знаем, че обратната връзка е нещо много ценно. Всяка критика, всяко съобщение за грешка е дар за нас. Ние трябва да ценим тези отзиви. Нужно е да ги търсим даже”. Особено важно е това да бъде разбрано от младите разработчици, смята Фриц.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар